ПРЕДАВАЊЕ У ТРЕБИЊСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ИЗАЗВАЛО ВЕЛИКУ ПАЖЊУ – Др Ранко Рајовић: Морамо мијењати методе васпитања дјеце

У башти Народне библиотеке Требиње др Ранко Рајовић синоћ је одржао предавање из области развоја и васпитања дјеце, те говорио о реформи образовања у Републици Српској.

Рајовић је један од најпознатијих стручњака у области развоја и васпитања дјеце, чији се програм учења „Никола Тесла центар“ примјењује у 20 држава.

„Тема је јако важна за родитеље и образовне раднике. И код нас и у Европи имамо ситуацију да је свака нова генерација уписане дјеце у први разред слабија од претходне двије. Данас дјеца имају слабију моторику, концентрацију и сиромашнији ријечник. И ако је свака нова генерација слабија и слабија, поставља се питање шта ће бити са њима ако не будемо ништа мијењали, а оно што медицина показује је да су регије мозга наше дјеце смањене и оштећене. Зато морамо мијењати методе и приступ“, навео је Рајовић.

Он је додао да је на предавању, за које је владало велико интересовање просветних радника, родитеља и представника Града, било ријечи и о раном подстицању дјечије интелигенције, методама рада са малишанима, улози школе у њиховом развоју.

„Нажалост и у Европи и код нас дјеца и даље у школи уче напамет, а то више није приоритет, већ развој функционалног знања, да дјеца повезују све што знају. Од 10 најтраженијих занимања у свијету, девет није постојало прије 10 година и то значи да спремамо дјецу за занимања која не постоје и то је основно питање шта је функција вртића и школе, односно образовног система“, истакао је Рајовић.

Др Рајовић који је и члан експертског тима Владе Републике Српске за реформу образовања у Српској каже да је циљ реформе да се повећа функционално знање и да се дјеца спреме за будућност.

„Порука за родитеље је да дијете буде спретно и окретно до пете-шесте године, а не презаштићено, а за васпитаче и учитеље да покрену мисаоне процесе код дјеце“, закључио је Рајовић.

Ранко Рајовић је специјалиста интерне медицине, магистар неурофизиологије и доктор спортских наука. Сарадник је УНИЦЕФ-а за рану едукацију и гостујући предавач на факултетима у неколико држава. Оснивач је Менсе Србије, а иницијатор је и један од оснивача Менсе Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Предавање је организовано у оквиру манифестације Требињско културно љето.