Требињска библиотека купила професионални скенер за дигитализацију књига

Народна библиотека Требиње купила је професионални  скенер за дигитализацију књига вриједан око 30. 000 КМ који ће омогући већу доступност вриједној грађи коју ова културна установа посједује.

Дио новца  за куповину овог уређаја Народна библиотека обезбиједила из властитих средстава, те средстава Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине у износу од 12 000 КМ,  донацијом предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић у износу од 6. 000 КМ, те уз помоћ појединих фирми.

Набавком скенера посебних карактеристика ускоро ће почети најважнији пројекат који је ова установа покренула – дигитализација легата Јована Дучића, који од 2004. године има статус културног добра од општег значаја за Републику Српску.

Директор библиотеке Милосава Супић – Вуковић је истакла да је ово велики искорак у раду ове установе, напомињући да ће се на овај начин осим легата  и Завичајна збирка, локални лист, те друге старе и ријетке књиге учинити доступним корисницима широм свијета.

„Дигитализацијом ћемо личну библиотеку једног од најзначајнијих српских писаца  сачувати од пропадања, те повећати  доступност да би што већи број корисника, научних радника, истраживача и установа могао да види, прочита или истражује Дучићеву архиву и остали књижни фонд, чак и са географски удаљених подручја“, каже Супић – Вуковић.

Запослени који ће радити овај посао у наредном периоду ће проћи обуку рада на скенеру, како би усвојили знања и вјештине управљања апаратом.

Народна библиотека Требиње