Амерички кутак  Требиње

Амерички кутак  Требиње отворен је 28. априла 2011. године. Заснован је на партнерству између Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ и ЈУ Народне библиотеке Требиње. Чланство је бесплатно и отворено за јавност. Кутак се углавном фокусира на образовне, културне и пословне аспекте који повезују двије земље.

Амерички кутци су модерне, мале библиотеке у америчком стилу које су створене да помогну у повећању међусобног разумијевања између Босне и Херцеговине и Сједињених Америчких Држава путем доступних информација у различитим форматима.

Сви амерички кутци у Босни и Херцеговини, а има их девет, имају двојезичног библиотекара обученог да вам помогне да пронађете информације о Сједињеним Државама. Ова пријатељска, лако доступна мјеста нуде сљедеће услуге:

  • Књиге на енглеском језику (око 1400 наслова) и часописи
  • ЦД-РОМ, ДВД, ВХС и аудио касете
  • припреме за припрему испита (ТОЕФЛ, ГРЕ, ГМАТ, САТ)
  • рачунари са брзом интернет конекцијом
  • одјељак за читање

У сарадњи са Америчком амбасадом организујемо различите културне и едукативне активности као што су предавања из различитих области знања, које држе страни и домаћи предавачи, филмске пројекције, изложбе, интерактивне радионице, обуке за наставнике енглеског језика итд.

Тако смо и ове године организовали презентацију програма академских размјена и студирања у САД-у, али и других стипендираних програма који су доступни средњошколцима, студентима, професорима и академским грађанима Босне и Херцеговине. Захваљујући оваквим презентацијама које се у Америчком кутку дешавају двапут годишње, грађани Херцеговине, поготово млади, имали су прилику добити информације из прве руке и тренутно је око десетак младих Херцеговаца на додипломским студијама у Америци јер су добили стипендије тамошњих универзитета.

Ове године су промовисане  Фулбрајт и Хјуберт Хамфри стипендије за постдипломце, одржано је предавање о виртуелној библиотеци, онлајн апликацијама за израду библиотечког каталога и кобис програму.  Организовано је и регионално такмичење „Пчелице срицања“ за херцеговачке средњошколце, те радионице „ Мали научници“ за предшколски  и основношколски узраст, предавање о превенцији родног насиља међу глувима у сарадњи са  Удружењем глувих Кантона Сарајево. Амерички кутак је са својом опремом учествовао и на  Фестивалу физике у Требињу  а у јулу смо изложбом адекватне литературе и мултимедијалних садржаја обиљежили и мјесец националних паркова. У сарадњи са Фото кино клубом одржана је и школа филма за све заинтересоване.