Књига „Српско питање на прелому епоха“ Милане Бабић пред требињском публиком

Народна библиотека Требиње приредила је вечерас представљање књиге „Српско питање на прелому епоха“, аутора Милане Бабић из Требиња.

О књизи су говорили проф. др Зоран Чворовић, рецензент и професор на Правном факултету у Крагујевцу, Ранко Гојковић, православни публициста и преводилац руског језика и аутор књиге.

Милана Бабић, предсједница књижевног удружења „Сусрет“ каже да је књига збирка интервуја, есеја, приказа књига, тематски везана са српско питања, на којој је радила преко 10 година.

Она додаје да је то дубоко лична књига, због њене запитаности над српском судбином, као и плод сусрета са познатим научницима, стручњацима из геополитике у којима је настојала да обухвати све области духа, како би српском питању пришла са разних страна и врло га конкретно везала за питање српског уједињења.

„Порука је да не смијемо да дозволимо геноцид који се десио српском народу. Тренутно је можда најактуелнија књига с обзиром што се дешава око напада на српски народ. Морамо да се боримо, да будемо достојанствени и останемо православни Срби, отворени за сваки разговор и сарадњу, али чврсти у одлуци да не дамо српске интересе ни по коју цијену и да останемо на трагу предака“, истакла је професорица српског језика и дипломирани теолог Бабић.

Рецензент Зоран Чворовић каже да ова књига показује да су нам у овим тешким временима послије разбијених многих заблуда, а српски народ је прошао тешка страдања, да смо данас демографски остарели и економиски потрошен народ у озбиљној духовној кризи.

Он је додао, да што рече један велики руски филозоф, а труд ауторке то показује да сваки народ могу да спасе пасионирани људи, они који из љубави служе своме роду, раде оно што им је Господ даровао као дарове.

„Ауторским текстовима, интервујума са српским интектуалцима, Бабић се потрудила да пружи одговор на питање куда српски народ треба да иде у будућности. Ова значајна књига садржи тезе од којих би могао да се направи манифест културног образца српског народа. Показала да пасионирани људи не живе у српским престоницама, него у демографским малим мјестима, у којима се крију људи који су истински забринути за будућност свога народа и који имају озбиљна знања, као што има професорица Бабић“, навео је Чворовић.

Књига је премијерно представљена на Међународном сајму књиге „Трг од књиге“ у Херцег Новом, а након Требиња биће промовисана у Бања Луци и Београду.