Препоручујемо: нови наслови Хорхеа Букаја на нашим полицама

Хорхе Букај, психијатар, гешталт-психотерапеут и писац, рођен је 1949. године у Буенос Ајресу, а живи и ради на релацији Аргентина – Мексико – Шпанија. Једна је од оних личности које су срећне што су „саме изградиле себе” и тврди да му је прави универзитет био сам живот. Почео је да ради као тринаестогодишњак и бавио се разним професијама: био је продавац, таксиста, агент осигурања, кловн, учитељ, умјетник…

Дипломирао је медицину на Универзитету у Буенос Ајресу, специјализовао психијатрију и гешталт терапију у Аргентини, Чилеу и САД. Ради као психотерапеут и предавач на универзитету у Буенос Ајресу. Водитељ је бројних групних терапија, као и курсева, семинара и научних конференција из области психологије свакодневног живота широм свијета. Уредник је часописа „Mente Sana” (Здрав дух). Своје занимање дефинише као „професионални помагач”. Његове књиге из области психологије и белетристике, преведене на више од 20 језика, врло брзо су постале бестселери свуда у свијету. Као писац, настоји да свијет ријечи учини вриједним терапеутским средством, одржавајући при том велики смисао за хумор. Течном нарацијом креће се у оквиру терапеутског искуства, не штедећи симболичка средства за илустровање концепата. До сада је објавио 26 наслова и добио двије књижевне награде.

Класичне приче да боље упознаш себе

Из класичних бајки и прича можемо да научимо много више о људима и животу него што нам то говоре поуке које смо из њих научили као дјеца. У бајкама су садржани наши страхови, маштања и снови, циљеви које смо поставили и које смо постигли, као и изазови и препреке с којима се морамо суочити.

Модерним језиком пуним магије, Хорхе Букај приповиједа 15 класичних бајки и прича (Ружно паче, Успавана лепотица, Легенда о Одисеју итд.), са традиционалном поуком и новом, личном интерпретацијом којом дубље задире у најбоље и најгоре од нас и нашег понашања.

Својим особеним стилом приповиједања враћа нас на почетак, у период када је свака од ових прича настала, и не штеди нас тежих и мрачнијих аспеката који су касније ублажени или уклоњени из верзија прилагођених дјеци. У магију сваке приче уводи нас кроз друга врата, са неког другог мјеста, како би нас подстакао да боље разумијемо оно што покреће наше дјеловање, баш као и оно што нас кочи на нашем путу према бољем животу.

На трагу незаборавних бестселера „Дозволи да ти испричам…“ и „Приче за размишљање“, Хорхе Букај нам дарује јединствено, ново тумачење најљепших и најпознатијих бајки и прича којим нас буди, тјера да се замислимо, а притом нас све вријеме забавља и изнова одушевљава.

Рачунај на мене

Рачунај на мене“ је наставак бестселера „Дозволи да ти испричам…

Прошло је двадесет година. Демијан, срдачан јунак књиге Дозволи да ти испричам, скоро је навршио четрдесет. Прошло је много времена откако је престао да контактира са Хорхеом, психотеапеутом који га је научио да се суочи са животом, причајући му приче. Али, са доласком зрелости, Демијан се налази у новој кризи. Његов брак није успио и мора да крене новим путем.

Професионални изазов доводи га до пресељења у другу земљу, односи с породицом се преокрећу и, поврх свега, у његовом животу појављује се жена, њему веома важна.

Демијан не заборавља како му је Хорхе помогао у младости и осјећа потребу да га потражи. Најзад, успијева да га пронађе, али сада ће морати много више да се поузда у сопствене ресурсе.

Кандидат

Након неколико деценија снажне диктатуре у Сантамори, генерал Куевас неочекивано расписује демократске изборе. Узбуђење и радост становништва брзо се претварају у ужас и пометњу због низа терористичких напада, отмица и убистава. У насталом хаосу психијатар Агустин Монтиљано, телевизијска репортерка Каролина Гихаро, и њихов пријатељ, љекар Марио Фоси, покушаће да открију ко вуче конце оваквог бојкота.

Циљ завјере је очигледно уништење једине могућности земље за демократску будућност. Истрага ће угрозити њихов живот и натјерати их да преиспитају своје пријатељство, идеје и вриједности.

Кандидат“ је напет психолошки трилер фокусиран на опасну игру моћи. Приказана је способност политичара да манипулишу обичним људима и да користе људске потребе за слободом и правдом ради личне користи, као и, са друге стране, несебична борба оних који вјерују у одбрану слободе и правде.

Овдје се Букај открива као беспријекорни приповједач и романописац, способан да продре у мотиве људског понашања, као и да понуди замршен и убједљив заплет. Ово је прича којој не требају читаоци, већ пратиоци.