„Бележница професора Мишковића“ – Роман о тајнама око нас и људима који су с њима повезани

Понекад нас сплет околности наведе на пут за који ни слутили нисмо куда ће нас одвести.

То ће се догодити новинару београдског листа Аргумент Бошку Стевановићу кад у прољеће 2002. године добије задатак да напише текст о научној оставштини преминулог српског етнолога Арсенија Мишковића. Умјесто очекивано досадног разговора с удовицом Мишковић, женом у годинама која чека посљедње животно путовање, он ће се сусрести са серијом мистериозних и научно необјашњивих догађаја о којима није ни сањао да су могући, а камоли да су се одиграли и да још увијек трају у Србији.

Ти догађаји чине садржај једне мале биљежнице са црним корицама, коју ће удовица Мишковић поклонити новинару Стевановићу. Бошко трагом биљежнице, коју му је дала Јелисавета, улази у зачарани круг.

Унутра су били описани случајеви које је етнолог Мишковић деценијама сакупљао по Србији а чија је суштина – мистериозност. Те случајеве, једноставно речено, није могуће рационално објаснити; од нестајања људи који се појављују годинама касније, без трага старости на себи, преко прича о мјестима на којима се догађа нешто што може да се чује али не може да се види, до необјашњивих сила које се појављују у неочекиваним ситуацијама, кад човек остане без трачка наде, и чине чуда…

Оно што тамо пише годинама опсједа неке људе из иностранства – Беча, Лондона, Москве… и једног градића у Аризони – а на крају покреће и лавину чудних догађаја који породицу и пријатеље београдског новинара Бошка Стевановића доводе у животну опасност…

У продукцији КОШУТЊАК ФИЛМА реализује се ТВ серија ’’Бележница’’ у 12 епизода, која је настала на основу овог романа Ратка Дмитровића.

Аутор романа, Радомир Ратко Дмитровић, рођен је 1958. године у Комоговини, на Банији, данашња Хрватска. Гимназију завршио у Костајници, у Београду и Загребу студирао право и новинарство. Новинарске и уредничке послове обављао у Политици, НИН-у, Радио телевизији Србије, Аргументу, Вестима… Тренутно је генерални директор и главни уредник компаније Новости. „Бележница професора Мишковића“ његов је први роман.