Представљен роман “Мулат албино комарац” аутора Стева Грабовца

У Народној библиотеци у Требињу вечерас је промовисан роман „Мулат албино комарац“, аутора Стева Грабовца.
Прича о једној изгубљеној генерацији – тинејџерским сновима које је однио вихор рата, а потом и живот без наде у постратном друштву – иако први у опусу књижевника из Брода са тренутном адресом у Бањалуци – ове године ушао је у најужи избор, међу пет романа, за НИН-ову награду.

За Стева Грабовца, то је генерацијски и роман о одрастању, који – због посебних околности одрастања – нехотично постаје и антиратни роман.

Свједочанство о „прескоченој“ генерацији, људима који никоме нису били потребни – јер су били премлади за рат а послије рата престари за живот – за аутора, прича је о губитку и покушају проналажења самог себе.

„Сви ти ликови су маргиналци, који живе од данас до сутра, повезани заједничким преживљавањем у малим срединама, у којима полако живот нестаје. Покушавају да се снађу у тим околностима, трагају за животом, за забавом, за било чим – ни они не знају за чим трагају, а живот им се полако претвара у апатију. Мада не мислим да је ово песимистичан роман –желио сам све да прикажем на један начин и као слављење живота“, каже аутор.

Борис Максимовић – из издавачке куће „Имприматур“ која је објавила Грабовчев роман – каже да су га на сарадњу са писцем у првом реду подстакле његове приче, које су га увјериле да је ријеч о талентованом аутору, који има шта да каже.

„Али умјесто прича, прије око пола године добио сам роман у рукопису. Роман који ме је на неки начин и шокирао. Прије свега, ради се о снажном, потресном, модерно написаном роману , који држи пажњу. Осјећао сам се као да ме је гром ударио када сам га прочитао. Нисам имао никакву дилему – знао сам да је то књига која има потенцијал да се за њу чује“, истиче Максимовић, додајући да је „Мулат албино комарац“ тренутно најпродаванија књига ове издавачке куће.

Be the first to comment

Оставите одговор