Представљен роман “Мулат албино комарац” аутора Стева Грабовца

У Народној библиотеци у Требињу вечерас је промовисан роман „Мулат албино комарац“, аутора Стева Грабовца.
Прича о једној изгубљеној генерацији – тинејџерским сновима које је однио вихор рата, а потом и живот без наде у постратном друштву – иако први у опусу књижевника из Брода са тренутном адресом у Бањалуци – ове године ушао је у најужи избор, међу пет романа, за НИН-ову награду.

За Стева Грабовца, то је генерацијски и роман о одрастању, који – због посебних околности одрастања – нехотично постаје и антиратни роман.

Свједочанство о „прескоченој“ генерацији, људима који никоме нису били потребни – јер су били премлади за рат а послије рата престари за живот – за аутора, прича је о губитку и покушају проналажења самог себе.

„Сви ти ликови су маргиналци, који живе од данас до сутра, повезани заједничким преживљавањем у малим срединама, у којима полако живот нестаје. Покушавају да се снађу у тим околностима, трагају за животом, за забавом, за било чим – ни они не знају за чим трагају, а живот им се полако претвара у апатију. Мада не мислим да је ово песимистичан роман –желио сам све да прикажем на један начин и као слављење живота“, каже аутор.

Борис Максимовић – из издавачке куће „Имприматур“ која је објавила Грабовчев роман – каже да су га на сарадњу са писцем у првом реду подстакле његове приче, које су га увјериле да је ријеч о талентованом аутору, који има шта да каже.

„Али умјесто прича, прије око пола године добио сам роман у рукопису. Роман који ме је на неки начин и шокирао. Прије свега, ради се о снажном, потресном, модерно написаном роману , који држи пажњу. Осјећао сам се као да ме је гром ударио када сам га прочитао. Нисам имао никакву дилему – знао сам да је то књига која има потенцијал да се за њу чује“, истиче Максимовић, додајући да је „Мулат албино комарац“ тренутно најпродаванија књига ове издавачке куће.