Промоција романа „Чекајући жуту војску“ Шћепана Алексића

У сриједу, 27.11.2019. године, у Народној библиотеци Требиње, са почетком у 20 часова, одржаће се промоција романа Шћепана Алексића „Чекајући жуту војску“.

Роман-хроника Чекајући жуту војску, написан у духу великог српског писца Ива Андрића у широком временском распону од Карађорђеве буне до посљедњих ратних дешавања у 21. вијеку, говори о изградњи кршле – касарне у Билећи и њеној вези са судбином становника овог малог херцеговачког мјеста.

Наративи који прате саме радове на изградњи осликавају животе како појединаца, тако и колектива сва три народа која су ту живјела.

На познат начин, а ипак друкчије и себи својствено, писац као поуздан хроничар свједочи о суровом понашању турског угњетача према српској раји, али и о домишљатим и пркосним одговорима на различите облике зулума.

Осим у турском времену, писац прати сва српска страдања на том простору до савременог доба – од злочина злогласних шуцкора након Принципових пуцњева, аустроугарских логора па касније и усташких у НДХ, до политичких пресуда и голооточких страдања у заједници јужнословенских народа…

Поетским језиком у овој великој и богатој епској творевини, писац наглашава да ће немир и вијековна мржња у Билећи нестати, према пророчанству дервиша Шукрије Кустурице, појавом жутевојске.

Шћепан Алексић добитник је треће награде на овогодишњем конкурсу „Златна сова“  за роман „Чекајући жуту војску“.