Промоција романа „Чекајући жуту војску“ Шћепана Алексића

У сриједу, 27.11.2019. године, у Народној библиотеци Требиње, са почетком у 20 часова, одржаће се промоција романа Шћепана Алексића „Чекајући жуту војску“.

Роман-хроника Чекајући жуту војску, написан у духу великог српског писца Ива Андрића у широком временском распону од Карађорђеве буне до посљедњих ратних дешавања у 21. вијеку, говори о изградњи кршле – касарне у Билећи и њеној вези са судбином становника овог малог херцеговачког мјеста.

Наративи који прате саме радове на изградњи осликавају животе како појединаца, тако и колектива сва три народа која су ту живјела.

На познат начин, а ипак друкчије и себи својствено, писац као поуздан хроничар свједочи о суровом понашању турског угњетача према српској раји, али и о домишљатим и пркосним одговорима на различите облике зулума.

Осим у турском времену, писац прати сва српска страдања на том простору до савременог доба – од злочина злогласних шуцкора након Принципових пуцњева, аустроугарских логора па касније и усташких у НДХ, до политичких пресуда и голооточких страдања у заједници јужнословенских народа…

Поетским језиком у овој великој и богатој епској творевини, писац наглашава да ће немир и вијековна мржња у Билећи нестати, према пророчанству дервиша Шукрије Кустурице, појавом жутевојске.

Шћепан Алексић добитник је треће награде на овогодишњем конкурсу „Златна сова“  за роман „Чекајући жуту војску“.

Be the first to comment

Оставите одговор