Народна библиотека Требиње: Промовисана збирка пјесама “Дјеца пелен звијезде”

 У Народној библиотеци Требиње промовисана је збирка пјесама “Дјеца пелен звијезде”, аутора Душана Путице која је  изазвала велико интересовање грађана.
Душан Путица, рођени Херцеговац, са тренутном адресом у Београду, рекао је да су у његовој поезији доминантни мотиви завичаја, за којим, како каже, болује.

“У Херецговину се стално враћам, али, нажалост, морам стално и да одлазим и увијек одлазим са истом дозом туге и та туга је моја хронична болест. Надам се зато да ће ова промоција вечерас бити мој повратак у завичај, свом камену кроз пјесме, као неки времеплов”, додао је Путица.

Осим родне Херцеговине, у поезији Душана Путице чести су и библијски мотиви.

“Пелен звијезде` је појам из откровења Јовановог. Наслов указује на то да живимо у времену када коров обавија све, као на мом селу Хуму, које је порушено, чини ми се да читав свијет личи на то. Порука је зато – сачувати мало љепоте у овом свијету, спасити оно што се може спасити”, рекао је Путица.

Предсједник Скупштине града Драгослав Бањак рекао је да је пјесник Душан Путица необичан “спој неспојивог”, пошто је по професији војно лице.

“Његова збирка поезије заправо је дјело о животу”, рекао је Бањак.

Током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата Душан Путица био је командант батаљона Требињске бригаде.

Роман “Kапетанова гора” објавио је 2009. године, а тренутно ради на збирци прича “Мит о Лолити”.

Током промоције, у музичком дијелу програма наступио је Божидар Бобо Вучур.

Срна