Промоција “Херцеговачки нокаут” у Народној библиотеци -Шћепан Алексић о судбини херцеговачких исељеника

У Народној библиотеци Требиње вечерас је представљена књига приповиједака „Херцеговачки нокаут“, девето огледање у прози књижевника Шћепана Алексића из Билеће.

Kњигу чини 12 приповиједака, са прологом, у којима Алексић, у препознатљивом стилу и са истанчаним осјећајем за детаљ и хуморно, доноси приче о згодама и судбинама херцеговачких исељеника, који су селећи из завичаја мјесто под сунцем тражили широм свијета.„Те приче дуго сам носио у себи па сам једнога дана одлучио да их запишем у ову збрику. То су веома интересантне судбине, о њима би се могла написати не једна збирка – него стотину и једна – јер судбина сваког од њих је макар за једну причу, ако није и за цио роман. А исељеника херцеговачких има на десетине хиљада. Нема земље која се толико селила као што је Херцеговина“, истакао је Алексић.

Он додаје да сваки писац пише о ономе што најбоље познаје – па су се Херцеговина и Херцеговци у његовом случају сами наметнули као најбољи избор за литерарно огледање.

„Познајем добро њихове нарави, тежње и жеље, па ево и њихове судбине. Ова збирка везана је за судбине оних Херцеговаца који су се селили у разне крајеве свијета, поготову у Америку, обећану земљу, за коју често а и у књизи кажем – да је земља свакога добра и свакога зла“, истиче Алексић.

Насловна прича је, напомиње аутор, о Херцеговцу који је први пут у Америци видио бокс, па је и сам пожелио да се са америчким шампионом огледа у „шакетању“.

„И побиједио је америчког шампиона. Отада је остала о њему прича, која је стигла до наших времена и сада је нашла мјесто у мојој збирци“, каже Алексић.

Потпредсједник билећког одбора СПKД „Просвјета“ проф. Лазар Гњато каже да је Алексић кроз цјелокупно стваралаштво опсједнут херцеговачким темама, али је своје најбоље странице написао кад се одаљио од Херцеговине – у свијет завичајаца исељеника.

„Централна тема ове збирке приповједака су сеобе Херцеговаца, најчешће у Америку, а то је једна жижна тема херцеговачког културног сјећања“, истакао је Гњато.

У програму промоције учествовали су и Ирена Дунђер, директор Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ из Билеће, те ученице Гимназије „Јован Дучић“ из нашег града.

Ова збирка приповиједака, као и ранија прозна дјела Шћепана Алексића, побудила је велико интересовање читалачке публике не само у Херцеговини, већ и шире, и раније је промовисана у Билећи, Берковићима, Љубињу и Никшићу.

Шћепан Алексић је до сада објавио збирке приповиједака „Набој“, „Рачвасти језик“, „Име и презиме“ (у два издања), „Папирна марамица“ и „Писма за све адресе“, романе „Турски друм“ и „Прст попријеко од срца“, а за штампу је приредио књигу „Херцеговачки хајдук Станко Сочивица“.

Видео са књижевне вечери:

Радио Тебиње/Рејтинг.инфо