Народна библиотека Требиње: Организовани часови о Дучићу за гимазијалце

За ученике трећег разреда Гимназије „Јован Дучић“ данас су часови српског језика организовани у Народној библиотеци, гдје су имали прилику да науче нешто ново о животу и поезији пјесника Јована Дучића.

Професор српског језика и књижевности Јелена Мандрапа рекла је да је ова идеја настала спонтано, а као својеврстан наставак светковине у част стиха – Дучићевих вечери поезије.

Она је навела да је одржан блок-час на којем је са ученицима разговарала о поетици Јована Дучића, те да им је представила легат овог пјесника у којем има 5.300, књига које је он завјештао Народној библиотеци у Требињу.

„Вјерујем да је овакав час користан за ученике. Учионица често укалупи ученике, а сусрет са библиотеком је увијек једно ново дружење са Дучићем, његовим књигама и поетиком“, истакла је Мандрапа.

Она је напоменула да је током часа ученицима рецитована Дучићева пјесма „Јабланови“, те да су имали прилику да уоче како овај пјесник поштује поетику.

„Зато је Дучић увијек прича за себе и заслужује много више од ове пажње коју смо му данас указали“, указала је Мандрапа.

Ученица Гимназије „Јован Дучић“ Марија Мишељић каже да је ово први пут да имају часове ван учионице, што је посебно радује.

„Овакви часови нам могу помоћи да научимо оно што не учимо на часу, јер је овај простор у Народној библиотеци много пријатнији – ту су књиге и слике које су додатна инспирација“, рекла је Мишељићева.

Директоица Народне библиотеке Милосава Супић Вуковић нагласила је да јој је посебно драго што су ову установу данас посјетили ученици, који нису крили одушевљење Дучићевим легатом и читаоницом, која је за њихове потребе претворена у учионицу.

„Народна библиотека у Требињу је право мјесто гдје се може говорити о Дучићу, јер су управо овдје смјештене књиге – Дучићеви поклони“, навела је Вуковићева.

Она је изразила наду да ће ученици и у наредном периоду посјећивати Библиотеку, јер је њихов циљ да се кроз разне активности организују дружења и савладавају нова знања.

Часови српског језика о Јовану Дучићу ће у четвртак и петак бити одржани и за остале ученике трећих разреда Гимназије „Јован Дучић“.