Завичајна трилогија Ђура Куљанина и пастели Александре Кецман

У Народној библиотеци у Требињу синоћ је промовисана етнолошка трилогија Ђура Куљанина и отворена изложба слика Александре Кецман из Бањалуке.
Публици су представљене три Куљанинове књиге – „Завичајност у пјесмама“, „Завичајност у ријечима“ и „Завичајност у изразима“, у којима аутор сабира и наново оживљава пјесничко и језичко народно стваралаштво.
Ријеч је о лексикону архаизама који су се прије пола вијека употребљавали у свакодневном говору у Херцеговини, прикупљених 2.650 бећарских пјесама, ганги, али и народним изразима са простора цијеле бивше Југославије.

„Ја сам изван завичаја већ 23 године, а кад је човјек подаље од завичаја неке ствари много боље види. За мене завичај значи извориште, породилиште и умиралиште, одгојилиште – све оно што научимо од првога погледа до посљедњег склапања очију. Дакле, у том периоду од рађања до умирања у себи носимо завичајну слику“, каже Куљанин.

Он наводи да је грађу за ову трилогију прикупљао деценијама, истакавши да је „Завичајност у пјесмама“ најобимнија књига о гангама која је до сада изашла на нашим просторима.

„Пјесме записујем још од основне школе. Иако највећи дио тог фонда, који је био у рукопису, није преживио рат, након рата сам се вратио тој теми – на основу онога што сам могао да се присјетим, али и захваљујући великом броју казивача тих пјесама до којих сам долазио и који су ми враћали оно што је уништено или заборављено“, напомиње он.

О његовом плодном стваралаштву говорили су проф. др Радослав Милошевић и мр Милован Росић, а у програму вечери учествовала је и женска пјевачка група Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ Требиње.

Прије промоције књига, отворена је изложба Александре Кецман из Бањалуке, која се представила са двадесетак радова, рађених сухим пастелом.

Кецманова трећи пут излаже у Требињу, што како каже, није случајно – јер су мотиви нашег града и Херцеговине често тема њених пејсажа.

Мој пријатељ Новица Телебак слао ми је фотографије са овдашњим мотивима, на основу којих су и настајале ове слике. Ту су и пејсажи који нису везани за Херцеговину, али и други мотиви које волим – прозори и погледи кроз прозор“, истиче она.

Програм у Народној библиотеци приређен је у оквиру Требињског културног љета.

Радио Требиње