Професор Куљанин приредио предавање у Требињу – Савез словенских држава будућност којој треба тежити

У Народној библиотеци у Требињу, проф. др Бранимир Куљанин приредио је синоћ предавање на тему „Заједница независних словенских држава – наша будућност“.

Он је казао да је на Словенском сабору, који је крајем маја и почетком јуна одржан у Русији, донесена одлука да се представницима власти свих словенских земаља упути позив да се формира Заједница независних словенских држава.

„Послије пада Варшавског пакта, нестале су и три велике словенске државе – СССР, Чехословачка и Југославија, од којих је настало двадесет и неколико нових земаља“, навео је Куљанин.

Сви Словени, навео је он, требају да се замисле о свом положају у свијету, истичући да се идуће године очекује право-политички концепт за израду докумената по формирању савеза, који ће бити упућени на својеврсну ратификацију од словенских држава.

„Савез би функционисао на основама равноправности, узајамне помоћи, користи, солидарности“, додао је Куљанин, који је професор на Филозофском факултету у Бањалуци.

Економску подршку при формирању овог савеза, по Куљаниновом мишљењу, даће Међународна банка за економску сарадњу, која располаже са капиталом од преко 100 милијарди долара, а која је до сада у словенске државе уложила око десет милијарди долара.

Предвиђена је, појаснио је Куљанин, и политичка и сарадња на пољу безбједности, с обзиром на чињеницу да НАТО пакт насилно увлачи поједине државе под своје окриље, као што је примјер са Црном Гором.

„Постоји могућност и да се словенске земље повежу и на војно-политичком плану и да се организују као самостални субјект у савременом свијету, друштву и историји“, прецизирао је професор Куљанин.

Словена данас има више око 300 милиона, а словенска земља се простире од источних граница Њемачке, Аустрије и Италије до Тихог окена, Јапана и корејског полуострва.

„Зашто бисмо се ми понижавали и испуњавали бесмислене услове за улазак у Европску унију и НАТО пакт, када можемо да формирамо свој савез и будемо у центру свијета једна велика поносна цивилизација и култура која слободно одређује свој пут и живи у миру и слободи!?“, закључио је Куљанин.

Куљанин је аутор више публикација и научних радова о Русији, Балкану, Евроазијској унији, источном питању.

Предавање је организовала Народна библиотека Требиње.