Освит приредио представљање билећких пјесника и сликара у Требињу

Традиција је да се пјесници и сликари из Завичајног клуба „Освит“ из Билеће представе требињској публици. Тако је у Народној библиотеци приређено вече овог клуба на коме су се представиле поетесе Здравка Бабић, Свјетлана Бјелић, Лазарела Мићуновић, Николина Вучковић и Милица Носовић, као и сликар Кова Пејовић.

Сликар Кова Пејовић представила се са изложбом „Траг у космосу“, коју чини 50 слика и исто толико различитих мотива. Мотиви су мост, природа, актови, манастири, портрети, залазак сунца, морски корал…

Њој је сликарство блиско од малих ногу, а у задњих 30 година бави се интензивно овом умјетношћу.

„Захваљујући ‘Освиту’, у задњих десетак година представљам се јавности која ми је вјетар у леђа“, каже Пејовић и додаје да су на овој изложби највише заступљени радови са уљем на платну, иако ради и са акрилом, на камену, темпером.

Здравка Бабић је до сада објавила три књиге поезије. Након збирки пјесама „Разгледнице“ и „Мјесец је вајао жену“ изашла је и њена трећа књига – „Он ме воли ћирилицом“.

У овој трећој књизи пјесме носе љубавну поруку, али је у њима видљиво духовно сазријевање.

Пјесникиња је изашла из сфере маштања, мјесечарења, чежње и сада је у духовној зрелости у тренутку када је свјесна себе, шта хоће и шта воли.

„Немам сада машталачки занос, да маштам, да се још увијек проналазим“, рекла је пјесникиња, чија је пјесничка инспирација у другој збирци „Мјесец је вајао жену“ била Требиње.

Он ме воли ћирилицом

„Он ме воли ћирилицом“
Ко то везе златорезом?
Свако слово свој рај тражи,
„О, Анђеле“… Драги пише-
ћирилицом чежњу тражи.
Чије руке в’јенац плету,
сунчев сјај на длану носе?
„Најљепша си на свијету!“
Пламене ми мрси косе.

Свака ријеч уздах плоди,
мјесечари у свом сјају.
Романтични развигори
к’о драгуљи свјетлуцају.

(…)
Своју причу прочитао је и новинар Ратомир Мијановић.

Миодраг Љумо Хрњез, предсједник „Освита“, рекао да овај клуб окупља људе креативце од ликовних до пјесничких стваралаца и да једном годишње дођу у Требиње да покажу шта то Билећа има, јер је град подно Леотара центар културе Републике Српске иза Бањалуке.

Вече су приредили Народна библиотека у Требињу, Књижевна заједница Јован Дучић и Завичајни клуб „Освит“ из Билеће.