Успјешно представљање Народне библиотеке Требиње на скупу о Јовану Дучићу у Краљеву

Народна библиотека Требиње је кроз предавање и изложбу представила великог српског пјесника Јована Дучића на манифестацији „Kнезу српских песника у част – Јовану Дучићу“, која је у Kраљеву приређена поводом 80 година од пјесникове смрти.

Директор Народне библиотеке Требиње Милосава Супић Вуковић изјавила је Срни да су позив за учешће добили од Друштва за српски језик и књижевност Kраљева, те да су одржали предавање, приредили изложбу, док ће вечерас бити приказана пројекција филма „Легат Јована Дучића с кнезом кроз Требиње“.

Вуковићева је истакла да је част и задовољство говорити о Јовану Дучићу у граду који је био достојан седам краљевских круна и који је понудио јединство вечери у част кнеза српског пјесништва.

„Другачије и није могуће јер ко ко год да је читао и трагао за Дучићевим ријечима и порукама могао је наћи само једну мисао – недјељивости Срба“, рекла је Вуковићева.

Она је напоменула да се о Дучићу може говорити мјесецима, годинама, а да се увијек остане недоречено и да се пруже само назнаке сјаја и вриједности његових филозофских, лирских мисли.

Вуковићева је истакла да су представљањем Дучића кроз Легат жељели да покажу да је он био не само пјесник и дипломата, већ првенствено човјек, родољуб.

Велики број грађана Kраљева присуствовао је предавању које је одржала библиотекар Народне библиотеке Требиње Љиљана Нинковић која је указала на пјесникову величину, спроводећи их кроз садржај Легата.

Нинковићева је изјавила Срни да су приказујући књижни фонд из Легата Јована Дучића хтјели да упознају јавност колико је он био образован и шта је читао, а читао је, како је рекла, много из различитих области људског стварлаштва – филозофије, права, политике, историје, религије, умјетности, етике.

„Бацили смо свјетлост и на његову личну архиву. Осим рукописа, фотографија и осталог, посебно смо ставили акценат на његову преписку и на тај начин смо показали колико је Јован Дучић био велики хуманиста јер је многима помагао, а највише обичним људима“, рекла је Нинковићева.

У програму манифестације учествовали су ученици средњих школа, а присуствовали су предстваници града Kраљева, јавног и привредног живота тог града, ученици, грађани.