У Народној библиотеци дружење основаца и пјесника из Србије

У Народној библиотеци Требиње, данас је уприличено дружење ученика Основне школе “Јован Јовановић Змај” са књижевницима из Србије Дејаном Алексићем и Горданом Тимотијевић.

Дејан Алексић, пјесник, драмски писац и стваралац књижевних дјела за дјецу је објавио десет пјесничких књига, књигу драма, један роман и преко двадесет књига за дјецу. Добитник је многобројних награда за поезију. Kао аутор књига за дјецу, заступљен је у читанкама и обавезној лектири за основну школу.

Воли непосредне сусрете са дјецом јер је то, како истиче, начин да добије повратну информацију о томе шта од књижевности која је намијењена дјеци данас очекују.

“Ово су прилике да видимо како је могуће данас савременом писцу да буде занимљив генерацијама младих читалаца који одрастају уз неке друге медије. Kњига је спор медиј који тражи посебну концентрацију, посебно вријеме, услове, али ми смо ту да одбранимо част, мјесто и значај књиге у свакодневном животу савременог дјетета”, навео је Алексић.

Даје и одговор на питање колико је тешко данас писати за дјецу.

“Што би рекао Душко Радовић-писати за дјецу је исто као писати за одрасле само мало теже. Један загонетан одговор који од нас тражи да покушамо да промислимо у чему је тајна тог теже. Вјероватно је и он мислио на ону врсту одговорности која се поставља пред писце за дјецу, јер стваралац књижевности намијењене одраслима, нема ту врсту оптерећења, обично пише за себе и хипотетичко друго лице, понекад размишљајући о читалачкој публици, али писац за дјецу мора активно да размишља о читалачкој публици јер зна да се обраћа младом читаоцу, који тек треба да формира своје књижевно-естетске критеријуме. Он учествује у једној врсти образовног и васпитног процеса”, појашњава он.

Гордана Тимотијевић пише романе и приче за дјецу, а њена дјела су заступљена у разним антологијама, изборима и читанкама. Главни јунак њених прича је природа.

“Све се дешава у природи. Ја се трудим да у мојим књигама буде доста лијепих ствари. Да се дешавају само лијепе ствари јер ми се чини да су данас дјеца у таквом окружењу да врло често доживљавају и нешто што није лијепо. Вођена, сигурно, оним што сам у дјетињству читала и што је мене фасцинирало, опчињавало и у шта сам вјеровала, то ми је пуно значило. Да побјегнем у тај свијет и сретнем неке јунаке које не могу да сретнем у стварности. Вјероватно сам се зато и одлучила за овакав начин писања. Моје књиге се разликују по тематици и по композицији. Треба заинтересовати дјецу, укуси су различити, тако да стално треба нешто мијењати”, наводи Гордана Тимотијевић.

Дуња Милидраговић, ученица трећег разреда Основне школе “Јован Јовановић Змај” воли да чита.

“Омиљене књиге су ми басне, “Јежева кућица”, а волим да читам и стрипове. Волим да разговарам о поукама којима нас уче басне”, каже Дуња.

О књигама смо разговарали и са Мартом Милићевић, такође, ученицом трећег разреда. Kњиге и приче које прочита воли да преприча другој дјеци. Њена омиљена књига је “Алиса у земљи чуда”. А, за то има посебан разлог!

“Зато што се понекад и сама осјећам као она. Неке приче и басне које ја прочитам, препричам родици која живи у Њемачкој и која не чита књиге као ми у Требињу”, рекла нам је Марта.

Дјеца и пјесници, уживали су у данашњем дружењу, које је уприличено у оквиру манифестације “Дани Србије у Републици Српској”.