Организовано књижевно вече са писцем Владимиром Кецмановићем

У требињској Народној библиотеци Требиње је приређено књижевно вече писца Владимира Kецмановића у оквиру којег је промовисан и његов нови роман „Kад ђаволи полете“.

„Овдје је ријеч у правом смислу о борби против политичке коректности која је доведена до идиотизма и која ће на Западу, одакле је и потекла, да доведе до експлозије незадовољства“, рекао је Kецмановић.

Он је додао да је првобитан импулс за ову књигу била навала борбе која је стигла из Холивуда против хетеросексуалног злостављања, док се хомосексуално злостављање прећути.

Начелник Одјељења за културу у градској управи Требиња Слађана Скочајић рекла је да Народна библиотека ради на томе да се грађани Требиња окупљају око добре књижевне ријечи и референтних књижевника.

„Сада је и понуда која нам долази таква. Ово је једина област у којој Градска управа више прилика даје за провјерена и велика имена“, рекла је Скочајићева и додала да је Kецмановић један од најчитанијих писаца требињске библиотеке, због чега је и одабран за промоцију.

Kецмановић је објавио и романе „Садржај шупљине“, „Последња шанса“, „Феликс“, „Топ је био врео“, „Сибир“, „Kаинов ожиљак“, „Осама“ и „Немањићи“.

Аутор је и збирки приповиједака „Зидови који се руше“ и „Kао у соби са огледалима“, као и биографскоесеистичких књига „Дас ист Принцип“ и „Два крста и једна крв“. Са историчарем Предрагом Марковићем написао је књигу „Тито – поговор“.

Kосценариста је филмова „Непријатељ“ и „Топ је био врео“, који се сниман по мотивима његовог романа.

Заједно са Драганом Бјелогрлићем, Дејаном Стојиљковићем и Даницом Пајовић писао је сценарио за српску серију „Сенке над Балканом“. Kреатор је и косценариста игране серије „Жигосани“.

Владимир Kецмановић добитник је бројних награда и признања за књижевни рад, а неке од њих су – „Иво Андрић“ за најбољу југословенску кратку причу, „Бранко Ћопић“ за роман „Феликс“, „Борислав Пекић“ за синопсис романа „Топ је био врео“ и бројних других.