Писац Владимир Кецмановић у четвртак у требињској библиотеци

Народна библиотека Требиње у четвртак, 29. јуна организује књижевно вече писца Владимира Кецмановића, у оквиру којег ће бити промовисан и његов нови роман „Кад ђаволи полете“.

Роман је „негдје на размеђи потресне људске драме и врхунски написаног трилера који ће вас натјерати да не испуштате књигу из руку“. Његови јунаци су оличење данашње сурове реалности и свијета у коме живимо.

Кецмановић је објавио и романе „Садржај шупљине“, „Последња шанса“, „Феликс“, „Топ је био врео“, „Сибир“, „Каинов ожиљак“, „Осама“ и „Немањићи“.

Аутор је и збирки приповиједака „Зидови који се руше“ и „Као у соби са огледалима“, као и биографскоесеистичких књига „Дас ист Принцип“ и „Два крста и једна крв. Са историчарем Предрагом Марковићем написао је књигу „Тито – поговор“.

Косценариста је филмова „Топ је био врео“, који се снимао по мотивима његовог романа, и „Непријатељ“. Заједно са Драганом Бјелогрлићем, Дејаном Стојиљковићем и Даницом Пајовић је писао сценарио за српску серију „Сенке над Балканом“. Креатор је и косценариста игране серије „Жигосани.“

Владимир Кецмановић добитник је бројних награда и признања за свој књижевни рад, а неке од њих су: Награда „Иво Андрић” за најбољу југословенску кратку причу на конкурсу листа Ослобођење, 1990. године; Награда „Бранко Ћопић”, за роман Феликс; Награда „Борислав Пекић”, за синопсис романа Топ је био врео; Награда „Меша Селимовић”, за роман Топ је био врео ; Награда „Хит Либрис”, за роман Каинов ожиљак; Велика награда „Иво Андрић”, за роман Осама; Награда „Печат времена”, за роман Осама; Награда „Витез српске књижевности”, за трилогију Немањићи; Награда „Перо деспота Стефана Лазаревића”; Награда „Доситејево перо”, друга награда, за трилогију Немањићи; Андрићева награда, за причу Ратне игре ; Награда „Златни сунцокрет”, за роман Кад ђаволи полете.

Од 2019. године, Кецмановић обавља функцију уредника Културно-умјетничког програма Радио-телевизије Србије. Колумниста је више дневних и недјељних новина у Србији и региону, а живи и ради у Београду.

Књижевно вече одржаће се у башти библиотеке са почетком у 20 часова.