У Народној библиотеци Требиње промовисана књига ,,Вила са Чакора” Неде Ђукић Боројевић

У Народној библиотеци Требиње вечерас је представљена  књига ,,Вила са Чакора” ауторке Неде Ђукић Боројевић, посвећена мученичком страдању деветнаестогодишње дјевојке Бранке Ђукић коју су на Чакору 2. септембра 1975. године свирепо убила двојица Албанаца са Космета, док се враћала из школе.

Ауторка је користећи мноштво извора, свједочења и сјећања написала драмску причу о васојевићкој одиви.

Како каже, иако далеко од својих предака Ђукића – Васојевића, нашла је у својој души мјесто да исплаче и оплаче ову страшну чакорску трагедију.

„Моје десето најновије књижевно остварење је драмска прича са осам чинова. Необична и тужна прича, савремена трагедија српског народа која нас и до данашњег дана прати. Бранка је убијена пуцњем у главу. Остављену на путу пронашао је отац Раде, када је пошао у продавницу. Касније, на суђењу за овај злочин, Раде је успио да крадом унесе пиштољ у судницу и убије једног од Албанаца, којем је суђено за убиство. Албанци су на суђењу признали злочин изјавивши да би опет учинили исто, јер је ријеч о Српкињи“, навела је Ђукић Боројевић.

О књизи су поред ауторке говорили проф. др Славољуб Ђукић и новинар и публициста Гојко Кнежевић.

Гост вечери био је гуслар Никола Косовић, члан Гусларског друштва „Лука Вукаловић“ из Требиња.

Неда Ђукић Боројевић, рођена је у Великој Сочаници, и до сада њен потпис носе бројна прозна и поетска дјела, а за нека од њих је и награђена. Члан је удружења књижевника Републике Српске и Србије, „Матице Српске“, као и више књижевних клубова и културно – умјетничких друштава у Републици Српској, Србији и Црној Гори.

Извор: Радио Требиње