Народна библиотека Требиње: У сриједу промоција књиге “Отац Симеон” аутора Раденка Којовића

Народна библиотека Требиње сутра (сриједа, 19. април) организује промоцију књиге „Отац Симеон“ аутора Раденка Којовића.

Књига је издата 2022. године у издању СПКД „Просвјета“ Берковићи“ а садржи сјећања, приче, писма и преписке, архивску грађу, фотографије и друге документе који свједоче о животу и дјелу Слободана Биберџића.

 “Био је и са грешницима и са праведницима, никога није осудио, свакоме је праштао. Његова ријеч је као мач и то најоштрији мач, јер раздваја истину од лажи, свјетлост од таме и даје наду. Никада није све изгубљено”, написао је Којовић о оцу Симеону.

У Дугом свјетском рату отац Симеон је изгубио готово цијелу породицу, а и његов животни пут био је страдалнички. Упркос томе у срцу , попа Слоба, како су га Херцеговци звали било је мјеста само за истинску вјеру, љубав и добру вољу међу људима.

Упокојио се 2009. године и сахрањен је у Цркви Светог Георгија у комплексу манастира Добрићево.

О књизи “Отац Симеон” ће, осим аутора Раденка Којовића, говорити рецензенти Радомир Ћук и Ђорђе Дабарчић.

“Божија промисао и тешки животни кораци Раденка Којовића учинили су да ова сасвим посебна и другачија (од дугих) књига се нађе пред нама понизним и покајнички занесеним кад сазнамо шта је све отац Симеон био вољан и моћан да учини за свој народ и обзнани ко је грешно тражио пролаз у бесмртност а нашао понор. Ово је књишки тропар великом оцу, чувару вјере на херцеговачком простору, јер је његова ријеч ишла далеко, далеко…” (проф. Дабарчић).

Промоција ће се одржати у просторијама библиотеке са почетком у 19 часова.