ЈОВАН ДУЧИЋ – ПОЕТА И ДИПЛОМАТА

Српски пјесник и дипломата Јован Дучић /1874-1943/, члан Српске краљевске академије, чије је стваралаштво дало печат српској поезији у првој половини 20. вијека, умро је 7. априла 1943. године.

Дучић је завршио учитељску школу у Сомбору и био учитељ у српским школама на подручју данашње БиХ, послије чега је студирао права у Женеви и Паризу, гдје је дипломирао.

Од 1912. до 1941. године, Дучић је био дипломата Краљевина Србије и Југославије и амбасадор у великим европским градовима.

Дучић је, заједно са писцима Алексом Шантићем и Светозаром Ћоровићем, у Мостару покренуо књижевни лист „Зора“.

Већ првом пјесничком збирком „Пјесме“ 1901. године Дучић се представио као надахнут лиричар обузет темама бола и усамљености, љубави и смрти.

У Другом свјетском рату, он је међу првим јавно указао на злочиначку природу усташке НДХ и на геноцид над Србима.

Послијератна комунистичка књижевна критика проказала је Дучића као „четнички опредијељеног“.

Пошто је Шпанија признала усташку НДХ, прекинувши дипломатске односе са Југославијом, у јуну 1941. године Дучић се повукао у неутралну Португалију, у Лисабон, одакле је у августу исте године отишао у америчку савезну државу Индијану, у град Гери, код рођака Михајла.

Од тада до смрти он је водио организацију у Илиноису, чији је оснивач научник Михајло Пупин, а која је представљала српску дијаспору у Америци.

Осим пјесама, Дучић је писао прозу, путописе, есеје и студије.

Дучић је умро 1943. године у САД и његове кости су почивале у Индијани до 22. октобра 2000. године, када су пренесене у Требиње.

Дучићеви земни остаци тада су положени у гробно мјесто у новоизграђеној цркви Херцеговачка Грачаница, на брду Црквина, изнад Требиња, чиме је испуњена посљедња пјесникова жеља.

Манифестација, која се традиционално одржава на празник Благовијести, када је Дучић преминуо, почеће сутра у 9:30 часова у Великој сали Скупштине града, отварањем научног скупа „Поезија и поетичка начела Лазе Костића“.

У петак, 7. априла, на Благовијести у Херцеговачкој Грачаници од 9 часова биће служена архијерејска литургија и помен Јовану Дучићу, а у 11:30 часова у Великој сали Скупштине града планиран је наставак научног скупа „Поезија и поетичка начела Лазе Костића“.

Истог дана од 18:30 часова у Музеју Херцеговине биће одржана промоција кoлективне монографије САНУ „Јован Дучић – песник и дипломата“.

Централни програм манифестације, свечана академија у част најзнаменитијег Требињца, ове године посвећена је лауреату Дучићеве награде – Рајку Петрову Ногу, биће одржана у Kултурном центру Требиње, од 20 часова, уз богат културно-умjетнички програм.

У суботу, 8. априла у Музеју Херцеговине од 19 часова биће одржана ревија народних ношњи из фундуса ГКУД „Alat-Swisslion“, уз стручну пратњу етнолога.

У програму манифестације „Дучићев дан“ учествују: Хор „Трибуниа“ из Требиња, браћа Теофиловићи – вокални дует из Београда, Вјера Мујовић и Иван Томић, глумци Народног позоришта из Београда, Марко Калајановић – солиста опере Српског народног позоришта из Новог Сада, Невена Живковић – пијаниста Народног позоришта из Београда и Исидора Миливојевић, кантаутор из Котора.