У требињској библиотеци почела обрада личне библиотеке владике Атанасија

Народна библиотека Требиње, у сарадњи са Епархијом Захумско – херцеговачком и приморском и уз благослов епископа Димитрија, започела је важан пројекат каталошке обраде књижне грађе из приватне библиотеке упокојеног владике Атанасија Јевтића, коју је деценијама сакупљао и чувао.

На овај начин шира јавност ће имати увид шта све посједује библиотека нашег благопочившег владике Атанасија.

Ријеч је о близу 17.000 књига које се налазе у манастиру Тврдош, а које ће каталошки обрадити библиотекари Народне библиотеке, чиме ће ова грађа од непроцјењиве вриједности бити систематизована.

Књиге су написане на неколико језика, највише на грчком, српском, енглеском и француском, све су везане за теологију и религију, а велики број њих је са посветом. На око 12.000 књига се налазе владикине забиљешке на маргинама, написани коментари, по чему се види да су интензивно коришћене, што показује фантастичну ерудију и знање владике Атанасија.

Библиотекари су већ један број књига донијели у требињску библиотеку. Књиге ће се, након каталошке обраде (унос у електронски каталог COBISS) враћати у манастир Тврдош.

У требињској библиотеци истичу да им је велика част што су добили повјерење да обрађују овако вриједне књиге, те да је посебно задовољство што имају прилику да „завире” у то благо које чува лична библиотека благопочившег владике Атанасија.