Невен Милаковић, аутор књиге „Вила са Kошара“: Пјесма ће живјети и кад мене не буде

  У Народној библиотеци Тебиње представљена је књига „Вила са Kошара“ аутора Невена Милаковића, који више од двије деценије живи и ствара у Бару и који је аутор пјесме „Вила са Kошара“, за коју многи мисле да је народна пјесма.

  „Мене искрено радује што људи мисле да је то народна пјесма. А све те народне пјесме које су остале и опстале је неко написао. А има ли веће части него кад се ваша пјесма пјева и након ваше смрти, а ја сам сигуран да ће се пјевати и кад мене не буде“, каже Милаковић, подсјећајући да је пјесма настала прије 13 година.

  „Нерадо о томе причам јер ће неко помислити да мистификујем ствари и да фантазирам. Јуче сам имао у Зворнику промоцију и видио сам човјека коме сам посветио пјесму. Нисам знао да ће доћи, изненадио ме. Није хтио да каже да ће доћи а његово име је Ненад Станић. Он ме позвао прије 13 година, узнемирен. Рекао ми да је видио вилу и да не зна сам да напише то, на начин како се осјећа. Чудно, на мене је прешао тај осјећај и за пет минута сам написао ову пјесму“, објаснио је аутор који истиче да му не треба књижевна критика ако види на свим промоцијама да пола сале плаче јер је успио дотаћи нечију емоцију.

  Битка на Kошарама симбол је одбране државне границе, у прољеће 1999. године око граничног прелаза Раса Kошарес, на граници тадашње Југославије и Албаније.

  Поред пјесме „Вила са Kошара“, по којој је збирка и добила име, у књизи су и већ познате пјесме у народу „Светиње“, „Ђедов завјет“, „Молитва“, „Принцип“, „Ламент над Гором“, „Руски витез“…

  „Изабрао сам 100 родољубивих пјесама и сабрао у ову књигу. Имали смо прву промоцију у Дому војске у Београду, потом у Банском двору у Бања Луци па даље широм РС. Ето вечерас смо у Требињу са великим задовољством“, закључио је пјесник Милаковић.

  Дејан Спасојевић, директор издавачке куће „АСоглас“ Зворник, каже да је након седам промоција у Републици Српској, реакција публике била и више него позитивна.

  „Народ је препознао и стил и емоцију аутора. Драго ми је да смо први пут у Требињу и сигуран сам да ће промоција бити успјешна“, казао је Спасојевић прије почетка промоције.