Дан отворених врата у Легату Јована Дучића (FOTO/АУДИО)

Библиотека је поводом дана рођења Јована Дучића организовала Дан отворених врата у Легату Јована Дучића.

Посјетиоци су у прилици да погледају дио драгоцјеногДучићевог насљеђа које се чува у овом јединственом легату.

У Дучићевој библиотеци се налазе књиге на 12 језика, писма, дипломе, часописи и други лични предмети кнеза пјесника.

Његов легат садржи око 5.600 монографских књига и више од 1200 серијских публикација, доступне су свима али могу да се користе само у просторијама Легата уз присуство библиотекара. Најстарија књига је из 1573. године, то је књига од Лудовика Гвичардинија, његови коментари о најпознатијим мјестима у Европи, то је претеча економске географије.

Однедавно су књиге из серијске публикације унесене у електронски каталог „COBISS“- библиотечко-информациони систем, тако да се лако може претражити шта се налази у Легату Јована Дучића. Ускоро ће бити завршена и дигитализација Легата.

Посљедњих година ово је мјесто посјећује велики број писаца, академика, културних и образовних радника, туриста, студената и средњошколаца те поштовалаца лика и дјела Јована Дучића.

Народни пјесник и дипломата Јован Дучић рођен је у Требињу 1871. године. Сматра се једним од најзначајнијих српских пјесника и књижевника 20. вијека.

О  једној од најважнијих збирки књига и докумената у региону, која свједочи о животу и дјелу великог Дучића, Далиборка Радановић је разговарала са Љиљаном Нинковић, библиотекаром Народне библиотеке Требиње, која ради у Легату Јована Дучића.