Дан даривања књига: Ученици поклонили књиге Народној библиотеци Требиње

Ученици IIIᵌ разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ и њихова учитељица Слађана Рупар данас су Народној библиотеци Требиње поклонили вриједне књиге.

Они су ове књиге купили од сопствених средстава која су сакупљали од новембра прошле године, а неке наслове су добили од њихових пријатеља и писаца.

Слађана Рупар, учитељица каже да је на ову идеју дошла крајем прошле године. Предложила је дјеци да скупљају новац за куповину књига што су они с одушевљењем прихватили. Требињској библиотеци су, поводом Дана даривања књига, поклонили 36 наслова.

„Ја волим да читам, покушавам да и код дјеце пробудим љубав према књизи. Они узимају редовно књиге из библиотеке. Дјеца су ову моју идеју прихватила, одвајали су по двадесетак пфенига и прикупили смо нека средстава. Сјетила сам сам се да се у фебруару обиљежава Дан даривања књиге, да одемо у библиотеку. То и њима пуно значи, да виде, да осјете простор, да они који баш и нису склони читању да и они заволе да читају. У Београду смо купили књиге од прикупљених средстава, купили смо десет књига од нашег новца. Помогла нам је и моја пријатељица блогерка Маријана Михаиловић. Она је ангажовала неке своје пријатеље који су писци, а сарађује и са неким издавачким кућама па су нам и они помогли у овој акцији, рецимо ‘Стела’ је даровала пет књига, штампарија ‘Невен’ је дала два комплета књига. Дивно је да су се у ову нашу акцију укључили и други“, навела је Слађана Рупар.

Ученица Горана Ђонлага обожава да чита књиге.

„Често долазим овдје да бих видјела нове књиге. Посљедњу коју сам узела била је ‘Библија’. Волим све књиге да читам, посебно се радујем лектирама. Највише читам током викенда када сам слободна“, каже ова дјевојчица.

Њен пријатељ из разреда Алекса Обадовић каже да је библиотека лијепа и да седмично долази у њу да позајми неку књигу.

„Свиђа ми се све у библиотеци, књиге, особље. Ми смо за ову акцију прикупили новац и дали га учитељици и она је купила књиге. Драго нам је што смо данас овдје“, каже Алекса.

Милосава Супић Вуковић, директорица Народне библиотеке Требиње истиче да је данас посебан дан за њихову установу, нарочито што су их посјетили ови драги гости.

„Иначе, у нашу установу скоро свакодневно долазе поклони књига, не само што поклањају наши суграђани већ нас позивају и из Херцег Новог, Дубровника, Мостара, тако да ми, заиста, имамо вриједне поклоне. Добијамо значајан број књига, углавном су то историјске књиге, енциклопедије. Оне које ми већ имамо, ми свакако прослиједило другим установама, библиотекама у сусједним херцеговачким општинама“, каже директорица Народне библиотеке.

Посебно их радују поклони од најмлађих којима су они нарочито посвећени.

„Овај поклон нам је посебно драг јер су дјеца од свог џепарца сакупили новац и са својом учитељицом купили књиге и донијели нам их. То значи да има наде за све нас и за младе. Они су препознали значај овакве културне установе, библиотеке, која је њихова друга образовна установа. Потребно је од малих ногу да стичу та знања, да стичу навику да читају. Надам се да ће данас својим кућама отићи са жељом да што чешће долазе и што више читају. Од њих 25 колико их је дошло, готово сви су чланови библиотекле. Они су сви наши корисници и ми управо радимо на томе да те узрасте приволимо да читају и да им трасирамо пут до библиотеке“, истакла је Милосава Супић Вуковић.

Приређено је дивно дружење, забавно-едукативни програм, а дјеца су добила и пригодне поклоне.

Народна библиотека Требиње ће данас узвратити даривање- књиге ће поклонити Одјељењу педијатрије Болнице Требиње, школама и вртићима у Требињу.

Иначе, сви основци у Народној библиотеци Требиње имају бесплатну чланарину. Ускоро би у овој установи требало да почне реализација програма који је сачињен управо за ученике основних школа.