„Грамофон на једну ноћ“ – у требињској библиотеци у четвртак поетско вече Татјане Ћаласан

Народна библиотека Требиње у четвртак, 20. октобра организује поетско вече Татјане Ћаласан и промоцију њене збирке поетских записа „Грамофон на једну ноћ“.

Татјана Ћаласан  је рођена 1977. у Зеници. Дугогодишњи је просвјетни радник, универзитетски наставник, судски тумач и преводилац, са тренутном адресом у Подгорици.

„Грамофон на једну ноћ“ је циклус поетских записа, њих 166, настао током годину дана и распоређени су оним редослиједом како су и настајали, оивичени у виниле (мјесеце).

 „На овом дванаестомјесечном путовању, кроз предјеле и унутрашње вријеме пјесникиње, срешћемо Бодлера, Гетеа, Шилера, Превера и Сент Егзиперија, позваће нас на читање Борислава Пекића, Петра Кочића и Бранка Миљковића, осјетићемо и војвођански шарм Мике Антића. На Татјанином грамофону свирају Бетовен, Моцарт и Брамс, ту су сонате и етиде за оне који желе и умију да их чују. „Грамофон на једну ноћ“ је путовање кроз музику, језик и књижевност рефлектовано у унутрашњем свијету пјесникиње. Тај је свијет велики и раскошан, простире се од Њемачке до Малте, од Швајцарске до Турске, од Mittel Europe до Источног Медитерана. У њему се пију вино и ракија, кафе и чајеви, његове станице су кафане али и планински обронци, неке балканске улице и једна зелена ријека… (проф. др Јасна Татар Анђелић).

Поетско вече ће се одржати у просторијама библиотеке са почетком у 19 часова, а у програму учествују и ученици Гимназије „Јован Дучић“ и Средње музичке школе из Требиња.