Стрип о Петру Великом у Народној библиотеци у Требињу

Поводом почетка прославе 350 година од рођења Петра Великог у Републици Српској од данас се стрип о Петру Великом налази у Народној библиотеци у Требињу и у школским библиотекама града подно Леутара. Ускоро ће овај стрип бити и у осталим херцеговачким градовима.

Графички роман „Петар Велики“, објављен 1940-1941. године у најпопуларнијем магазину Караљевине Југославије – предратном ,,Политикином Забавнику“, најважнији је и најутицајнији модерни примјер петровских тема у стрипу. Сценариста стрипа је био руски емигрант, донски козак, писац и сценариста Павле Сергејевич Пољаков (1904-1991), а цртач један од водећих стрип-цртача Европе тога доба, Константин Константинович Кузњецов (1895-1980). Иако је тематски инспирисан совјетским филмом, стрип има сопствени сценарио, духовност, методу и идеологију, комплетније обрађујући Петров живот.

Стрип је серијализован у 36 наставака на огромном новинском формату предратног Политикиног Забавника.

Серија је рађена слику по слику на великим форматима и монтирана у самој штампарији…

Послије осам деценија у издању Руског научног института у Београду и у сарадњи са Удружењем стрипских уметника Србије (УСУС) стрип је по први пут прештампан и у дигиталној рестаурацији Бобана Кнежевића представљен јавности на дан рођења Петра Великог, 9. јуна, у ПТТ музеју у Београду у оквиру промоције специјалног издања пригодних поштанских марака „350 година од рођења Петра Великог”, покренутог на иницијативу Руског дома.

Издавач је Руски научни институт у Београду у сарадњи са Удружењем стрипских уметника Србије/Центром за уметност стрипа и удружењем „Народна дипломатија“,а издање је помогла компанија ,,Гаспром њефт“.

Захваљујемо се Милани Бабић на овом поклону.