На радост и дјеце и одраслих: Урош Петровић у петак у требињској библиотеци

Народна библиотека Требиње у петак, 29. јула угостиће књижевника  Уроша Петровића, аутора књига за дјецу и младе које помjерају границе у савременој српској литератури.

Дружење са писцем одржаће се у башти библиотеке са почетком у 20 часова.

Почев од збирки прича – мозгалица и романа у загонеткама до фантастичних приповјести, дјела Уроша Петровића јесу оригиналне пустоловине које награђују читаоце. Размрдавање вијуга, сусрет са чудесним, необичним али и застрашујућим, раскошна машта и особени хумор у његовим књигама, све чешће постају омиљено штиво одраслима.

Послије збирке фантастичних приповјетки за одрасле „Приче с оне стране“, објавио је пет едукативно-забавних књига у серијалу „Загонетне приче“ и добио награду „Невен“ за најбоље дјело из области популарне науке и двије године за редом, награду највећег дјечијег жирија „Доситејево перо”. На „Загонетним причама” заснива се дио програма „НТЦ систем учења,” који подстиче развој функционалног знања и помаже рано откривање и анимацију даровите дјеце. Књига „Деца Бестрагије“, награђена признањем Змајевих дјечијих игара „Раде Обреновић“ за најбољи роман намијењен младима у 2013. години, представља до сада невиђен сплет епске фантастике, псеудоисторије са елементима словенске митологије и пустоловне бајке. По роману „Пети лептир“ снимљен је први 3Д играни филм у историји српске кинематографије.

Урош Петровић је коаутор програма „НТЦ систем учења”, гостује као предавач у школама и на факултетима у Србији и иностранству. У великом броју часописа објављује чланке и фотографије, код нас и у свијету. Добитник је и најпрестижнијих награда за фотографију. Оснивач је Mensa World Photo Cup-a, глобалног фотографског такмичења. Један је од најуспјешнијих рјешавача IQ X теста на свијету.

Свако његово дружење са читаоцима, јесте својеврсни спој књижевног сусрета, креативне радионице и позоришне представе, умјетничко-интелектуални перформанс који увијек протиче у живој, интерактивној атмосфери и потом се дуго памти и препричава.

Спонзор овог догађаја је Електропривреда Републике Српске.