Промовисана збирка пјесма “Нијеми говорници” Радинка Крулановића

У Народној библиотеци Требиње вечерас је одржана промоција књиге ”Нијеми говорници” Радинка Крулановића из Никшића.

Крулановић каже да збирку поезије “Нијеми говорници” чини шездесетак пјесама, подијељених у четири циклуса, а својим стиховима обраћа се мајци, камену, Космету и нијемим говорницима.

„Нијеми говорници су омиљени пјесници, преминули пријатељи, српски национални јунаци, колеге професори који су пружили отпор чупању српског језика из образовног система. И камен је нијеми говорник, такође нијеми говорници су и косовско-метохијски манастири као књиге од камена. Нијеми говорник је и српска традиција, предање коју преузимамо и чувамо само онда када разумијемо њен нијеми говор“, рекао је Kрулановић.

Он додаје да је сва његова поезија у духу православља, човјекољубља и позивања да незаборавимо своје коријене, свој идентитет и да сачувамо оно људско у себи и у овим смутним временима.

Kрулановић је један од 27 просвјетних радника који су 2004. године стали у одбрану српског језика и због тога остали без посла у Црној Гори.

Осим аутора, о књизи су говорили свештеник Дражен Тупањанин, професор српског језика и теолог Милана Бабић и предсједник општине Никшић Марко Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је поезија Крулановића нови талас српског пјесништа на простору данашње Црне Горе, Старе Херцеговине и Никшића.

„На читавом српском простору морамо да презентујемо оно што се ради на пољу поезије. Знамо како је то текло раније и да је Херцеговина дала много пјесника у тешким временима, који су држали будним тај народни дух и чинили га снажним и спремним. Мислим да и сада можемо да црпимо исту ту снагу из савременог српског пјесништва, да се представљамо једни другима у свим српским крајевима“, рекао је он.

Начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање у Градској управи Слађана Скочајић каже да је Крулановић директор Народног позоришта из Никшића, али завређује да посјети Дучићев град баш као пјесник.

„Овај маркантни господин има тако лијепе стихове, што ме подсјећа на некадашњу књижевност. Све је модерно, али јако јасно. Свака мисао је чиста, знамо о чему говори, ништа није умотано, а опет је пуно речено“, навела је Скочајић.

Одабране стихове казивао је глумац Никшићког позоришта  Велизар Касалица.

Крулановић је професор филозофије и логике, а до сада је објавио четири збирке поезије: „Тишином ти говорим“, „Ријечи које не дајем олако“, „Ад фонтес“ и „Нијеми говорници“. Члан је Удружења књижевника Србије.