Најава: У уторак промоција књиге “Нијеми говорници” Радинка Крулановића

Народна библиотека Требиње у уторак, 17. маја, организује промоцију књиге ”Нијеми говорници” Радинка Крулановића из Никшића.

Радинко Крулановић је рођен 26.02.1970. године у Никшићу. Професор је филозофије и логике, а до сада је објавио 4 збирке поезије: Тишином ти говорим, Ријечи које не дајем олако, Ад фонтес и Нијеми говорници. Члан је Удружења књижевника Србије.

Збирку поезије “Нијеми говорници” чини шездесетак пјесама, подијељених у четири циклуса. У својим стиховима аутор се обраћа мајци, камену, Космету и нијемим говорницима.

Нијеми говорници свједоци су некадашњих времена, вјере, традиције и језика. Крулановићеви стихови су мелодични, слободни и јасни, написани у духу православља, човјекољубља и позивања да не заборавимо своје коријене и идентитет. А главно извориште, уточиште и смисао свега је, како каже аутор, љубав.

У свим Крулановићевим стиховима у самој основи је патријархално-хришћанско родољубље, у његовим се пјесмама отаџбина увијек доживљава као властити дом, попут Алексе Шантића, а народ као патријархална породична заједница у којој се читав живот заснива на поштовању темељних етичних принципа слободе, правде и честитости постојања.

Мотив вјере и наде је стално присутан, и  кроз своју поезију пјесник нам поручује да је  вјера та која ће нас спасити, издигнути изнад тежине бесмисла живота.

Осим аутора, о књизи ће говорити  свештеник Дражен Тупањанин, предсједник општине Никшић Марко Ковачевић и професор српског језика и теолог Милана Бабић. Одабране стихове говориће глумац Никшићког позоришта  Велизар Касалица.

Промоција књиге ће се одржати у библиотеци са почетком у 19 часова.