У галерији АНУРС отворена изложба “Вјечити Дучић”

У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ у Бањалуци је отворена изложба “Вјечити Дучић”, посвећена познатом српском пјеснику и мислиоцу Јовану Дучићу, којом ова галерија обиљежава Дан Републике Српске и почиње излагачке активности планиране за наредну годину.

Дучић је изложбом представљен публици у широком стваралачком дијапазону, почевши од књижевног дјела – поетског, прозног и историографског, преко колекционарско-задужбинарске дјелатности и дипломатског службовања, до његовог родољубиво-политичког дјеловања у годинама Другог свјетског рата.

Посебна пажња на овом плану је посвећена години повратка пјесникових посмртних остатака из иностранства у родно Требиње, а изложба има и велики меморијални и едукативни значај.

“Као крупан идентитетски симбол свеукупне српске културе и духовности, Дучић нам и данас говори као савременик и представља својеврсни путоказ за будуће вријеме. Све су то неоспорне чињенице које убједљиво говоре у прилог реализовању оваквог културно-меморијалног пројекта”, рекао је на отварању академик Миливоје Унковић, који је један од аутора изложбе.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић, који је отворио изложбу, рекао је да је значај Јована Дучића у сваком погледу велика.

Он је захвалио предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић за покровитељство изложбе, али и свим осталима који су на том плану помогли.

Дописни члан АНУРС Ранко Поповић, који је такође један од аутора, рекао је да је план да изложба потраје два мјесеца и да је види што више ученика у Српској.

Након што је изрецитовао познату Дучићеву пјесму “Повратак”, Поповић је истакао да је Дучић Србин који је остао упамћен по стваралачкој дисциплини и заокружио своје дјело и као велики колекционар и задужбинар.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да Јован Дучић, који је био становник свијета, цијењен у широким димпломатским и књижевним круговима, никада није заборавио своје Требиње.

“У жељи да унаприједи средину из које је потекао, Требињу је подарио најдрагоцјеније дарове и најродољубније записе који и данас, након толико година, промовишу Требиње као град изузетне љепоте, архитектонске разноврсности, духовне и културне раскоши и високих људских вриједности и врлина”, наве је Ћурић.

Ћурић је додао да су се као Дучићеви потомци обавезали да слиједе пјесников пут; да његују културно насљеђе, чувају старину предака, али и да истовремено иду у корак са временом и актуелним друштвеним кретањима.

Изложба је реализована у сарадњи са Музејом Херцеговине и Народном библиотеком из Требиња.

Отварању изложбе присуствовали су и руководство града Требиња, као и представници културног и јавног живота Српске и Бањалуке.

“Галерија АНУРС нам сваке године поводом обиљежавања Дана Републике – 9. јануара, приређује спектакуларне изложбе међу којима је и ова која је раније одржана у Српској академији наука у Београду. Изузетно је репрезентативна и свједочи о животу и раду једног од наших највећих пјесника, дипломата и личности на који је српски народ поносан”, рекла је Срни помоћник министра просвјете и културе Српске Тања Ђаковић.

Јован Дучић је рођен 1874. године у Требињу и један од највећих и најпознатијих српских пјесника и мислилаца, а његова заоставштина се чува у Музеју Херцеговине и требињској Народној библиотеци.

Извор: СРНА