ВЈЕЧИТИ ДУЧИЋ у Галерији АНУРС

Отварање изложбе ВЈЕЧИТИ ДУЧИЋ у Галерији АНУРС, понедјељак, 20. децембар 2021. у 19.00 часова

Изложбом ВЈЕЧИТИ ДУЧИЋ, у сарадњи са Музејом Херцеговине и Народном библиотеком из Требиња, чије је отварање предвиђено 20. децембра 2021. године, Галерија АНУРС обиљежава Дан Републике Српске и започиње своје излагачке активности за 2022. годину.

Ова одлазећа 2021. година проглашена је од стране водећих српских културних установа, какве су САНУ и Матица Српска, Дучићевом годином, а у поводу сто педесете годишњице од рођења Јована Дучића, једног од највећих српских пјесника и мислилаца. Ријеч је о великом јубилеју српске културе, који посебан значај има у Републици Српској, будући да је Кнез наше поезије рођен у Требињу и да се његова заоставштина чува у његовом родном граду, у Музеју Херцеговине и требињској Народној библиотеци.

Амбициозно замишљеном изложбом и репрезентативним пратећим каталагом Јован Дучић ће бити представљен у широком стваралачком дијапазону, почевши од књижевног дјела – поетског, прозног и историографског – преко колекционарско-задужбинарске дјелатности и дипломатског службовања, до његовог родољубиво-политичког дјеловања у годинама Другог свјетског рата, једном од најтежих и најтрагичнијих периода српске историје. Посебна пажња биће посвећена години повратка пјесникових земних остатака у родно Требиње, што је својевремено било пропраћено великом свенародном светковином.

Изложба ће имати велики меморијални, али и едукативни значај, будући да је Дучићево дјело трајно изазовно и инспиративно, а у појединим својим сегментима и недовољно освијетљено, упркос чињеници да је и данас једнако актуелно као и у вријеме кад је настајало. Као крупан идентитетски симбол свеукупне српске културе и духовности, Дучић нам и данас говори као наш савременик и представља својеврсни путоказ за будуће вријеме. Све су то неоспорне чињенице које убједљиво говоре у прилог потреби реализовања једног оваквог културно-меморијалног пројекта.

Аутори изложбе су академик Миливоје Унковић и проф. др Ранко Поповић, дописни члан АНУРС-а.