У Требињу отворен кинески културни центар, први у БиХ

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и амбасадор Kине у БиХ Ђи Пинг данас су у требињској Народној библиотеци отворили кинески културни центар, први у БиХ.

Kинески амбасадор рекао је да је ово испуњење жеље за отварање културног института у овом граду, те је овом приликом изразио задовољство.

„Први пут сам у Требињу био прије двије године када сам се договорио са градоначелником и предсједником Скупштине да ћемо ојачати економску и културну размјену“, рекао је Ђи и за отварање овог центра захвалио градоначелнику Мирку Ћурићу, директору Народне библиотеке Милосави Супић Вуковић, те представнику Министарства иностраних послова у Савјету министара Љубу Грковићу.

Ћурић је навео да постоји велико интересовање Требињаца да похађају курс кинеског језика, те додао да ће се у наредном периоду размишљати о већем простору за кинески културни центар.

„Велики број туриста из Kине долазио је у Требиње, доживљавају га као мали град са много знаменитости које немају други градови. Ово је веома значајан корак да успоставимо веома важан мост који ће у наредном периоду бити на обострано задовољство“, истакао је Ћурић.

Директор Народне библиотеке у Требињу Милосава Супић Вуковић истакла је да се у овој установи културе већ одвија бесплатан курс кинеског језика, да је заинтересованост велика и да имају око 40 полазника свих старосних категорија.

„Увјерена сам да ће у наредном периоду у оквиру различитих радионица и активности да упознају све чиме обилује наша пријатељска земља Kина“, рекла је Вуковићева.

Она је исказала велико задовољство што је ова установа препозната као адекватан партнер за реализацију свих планираних активности у наредном периоду.

Грковић је истакао да је отварање кинеског културног центра у Требињу још један знак добрих и пријатељских односа Kине и БиХ, те потврда да ти односи напредују.

„Интерес младе генерације да изучава кинески језик је веома важан мост који је спојио двије земље. Задовољство ми је да је Требиње први град који је угостио овако важну институцију културе и знања“, нагласио је Грковић.

Међу полазницима курса кинеског језика у Народној библиотеци је Сара Буха, која је рекла да курс похађа мјесец и по дана, да је кинески језик занимљив, те да има жељу да отпутује у Kину.

Њена сестра Ема навела је да кинески језик воли и да га је раније учила на апликацији. „Kинески језик није тежак. Kад сам чула да се отворио курс одмах сам се уписала и препоручила бих свима да уче кинески“, истакла је Ема.

Након отварања кинеског културног центра, амбасадор Kине у БиХ Ђи Пинг одржао је предавање о економској, културној, образовној и научној политици Kине.

Извор: Радио Требиње