У Народној библиотеци промовисана трилогија  „Брда од пелина“

У Народној библиотеци Требиње синоћ је промовисана трилогија „Брда од пелина“ која указује на значај повратку традицији, огњиштима и човјековој души, ауторке Јасенке Лаловић.

Трилогију  чине књиге „С оне банде моје горе“, „С ове банде моје горе“ и „Кастигуља“.

Књиге прате судбину и улогу жене у црногорском друштву са свим обичајним, језичким и културолошким разноликостима у периоду од краја деветнаестог вијека до капитулације Италије у Другом свјетском рату.

Лаловић каже да је кроз ову трилогију покушала да промовише не само традиционалну црногорску жену, већ и жену динарског типа, што се односи и на Херцеговке.

„Имам тај посебан осврт на традицију, традиционалне вриједности, враћању нечега од чега смо потекли и уствари потребно је да покажемо да морамо бити чврста карика у односу између предака и потомака“, рекла је Лаловић.

Слађана Гајић, предсједник Удружења грађана „Мостови“ које је уз Народну библиотеку Требиње организатор промоције трилогије истакла је да су за ову промоцију у Требињу одлучили јер је једна од књига ауторке више мјесеци најчитанија књига у Црној Гори, па су жељели да то представе Требињцима.

„Жељели смо да упоредимо живот жене у 19. вијеку у Црној Гори и данас, да направимо паралелу, како је то некада изгледало, а како је сада“, навела је Гајић.

Извор: Радио Требиње