Европски дан језика: Основци посјетили требињску библиотеку, читали на различитим језицима

Народну библиотеку Требиње данас су, поводом Европског дана језика, посјетили ученици 4. разреда ОШ “Вук Караџић” из овог града који су се упознали са језичким и културолошким разноликостима Европе, те са запосленима разговарали о значају учења страних језика и међукултуролошком разумијевању.

Професори енглеског и руског језика, те библиотекари су заједно са малишанима обишли одјељење за страну књигу библиотеке, те заједно читали на различитим језицима.


“Упознали смо се са писцима за дјецу из Француске, Шпаније, Њемачке, Италије, Шведске и осталих европских земаља, и кроз занимљиву игрицу, слушајући приче, погађали о ком језику се ради. Упознали смо се и са обичајима и симболима неких држава, те размијенили искуства о путовањима”, кажу у библиотеци и истичу да су мали гости на више од 20 језика, научили да кажу чаробну ријеч “Хвала”.
Овим догађајем, Народна библиотека се придружила обиљежавању Европског дана језика, дана плурилингвализма и мултикултуралности.
На иницијативу Савјета Европе у Стразбуру, Европски дан језика прославља се од 26. септембра 2001. године. Сматра се да у Европи постоји око 200 изворних европских језика, а да би се они очували веома је важно да се његује идеја вишејезичности и културне разноврсности.