У Народној библиотеци Требиње представљање књиге Слободана Владушића „Велики јуриш“

Српско удружење „Ћирилица“ и Народна библиотека Требиње у петак, 24. септембра организују представљање књиге Слободана Владушића „Велики јуриш“.

Роман о људима који су се вратили из заборава

Рано прољеће 1916. године: поручник српске војске Милош Војновић опоравља се на Крфу, у вили Ахилеон, од преласка преко Албаније. Ту упознаје необичну Холанђанку Фани де Грот и постаје очевидац самоубиства српског мајора кога нико није ословљавао по имену. Напета потрага за изгубљеним писмом које је остало иза мајора, Војновића ће водити кроз улице Крфа, до врхова Кајмакчалана, а затим назад, до солунских кабареа и Солунског фронта. Његова судбина ће се преплитати са животима Станислава Кракова, војводе Вука, мајора Калафатовића, као и са акцијама тајанственог бугарског официра кога ће пратити у стопу, да би се, на крају пута, суочио са маглом.

„На велика врата вративши у нашу књижевност тему српског страдања и хероизма у Првом светском рату, Слободан Владушић показује како национално и космополитско, управо као и традиционално и савремено, могу да имају смисла једино уколико корачају заједно. Велики јуриш је отјелотворење тог прожимања.“ Владимир Кецмановић, писац

„Док сам као историчар уживао у увјерљивој атмосфери Првог свјетског рата, као читалац сам био привучен Владушићевим спојем елемената историјског, крими и љубавног романа којима је придодата и црта мистике. Овај необичан спој, чини ми се, дочарава праву дубину Великог рата, дубину патње, храбрости и пожртвовања српских војника и официра који су из њега изашли као побједници.“ Милош Ковић, историчар

„Читајући Велики јуриш имао сам утисак да гледам историјски спектакл са одличном фотографијом, занимљивим ликовима и увјерљивим акционим сценама.“ Ђорђе Марковић, глумац.

Слободан Владушић

Слободан Владушић (1973, Суботица), писац и есејиста, доцент на Одсеку за српску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Био уредник у часопису „Реч“, а данас главни уредник часописа „Летопис Матице српске“. За свој први роман „Форвард“ (2009) добио је награде „Борислав Пекић“ и „Златни сунцокрет“, за најбољу књижевну критику 2004. године награду „Милан Богдановић“, те 2011. године награду „Исидора Секулић“ за студију „Црњански, Мегалополис“.

Народна библиотека Требиње, 24.9.2021. у 20 часова