Изложба „Јован Дучић: Трагање за новим“ до 7. новембра у Галерији САНУ

У Српској академији наука и уметности приређена је изложба „Јован Дучић: Трагање за новим“. Тако почиње обележавање великог јубилеја српске књижевности – 150 година од рођења једног од најзначајнијих српских песника.

Унео је ново светло у српску поезију на међи 19. и 20. века и дефинисао га као непрестано „трагање за новим“.

Читав живот књижевника и дипломате овде је на сликама и у документима, од којих многе видимо први пут. Био је грађанин света, а имао је два своја града, Требиње, где је рођен и где почива и Београд, који је постао његов. У њему је објавио скоро сва своја дела.

„Много тога има што је први пут, будући да је изложба јединствена, прва, оволиког обима, обухвата цео период његовог живота. Могли смо да представимо и оне делове његове радионице који се не виде, да је он једну песму више пута преправљао, унапређивао, више пута објављивао и ту се крије и овај наслов ‘Трагање за новим'“, каже ауторка изложбе, академик Злата Бојовић.

Сведочанства о песниковој припадности овој институцији заузимају посебно место. Члан је постао у Српској краљевској академији. Највећи простор посвећен је делу које га је сврстало у великане. На једном месту сва прва издања његових књига, велики број песама, рукописи прозе, часописи у којима су први пут објављени Дучићеви антологијски стихови.

„Предмети који су приказани на изложби стижу из различитих институција из Србије и БиХ. Оно што нам је посебно важно јесу предмети који стижу из, како сам Дучић каже, ‘милог Требиња’ и први пут они напуштају Требиње“, објашњава Катарина Живановић, шефица Галерије САНУ.

Амбасадорска униформа симбол је тридесетогодишњег дипломатског рада о којем сведочи низ докумената.

Изложба је део обележавања „Године Јована Дућића у Српској академији наука и уметности“. Следе свечана академија, научни скуп, објављивање Зборника радова и књиге „Јован Дучић – живот, дело, време“.

Извор: РТС