У требињској библиотеци изложба о руским великанима ДОСТОЈЕВСKОМ И ТОЛСТОЈУ

Изложба “Толстој и Достојевски у српској култури”, аутора Наташе Булатовић, коју чини 15 плаката посвећених Фјодору Михајловичу Достојевском и 15 плаката о Лаву Николајевичу Толстоју, на руском и српском језику, отворена је вечерас у Народној библиотеци Требиње.

Ријеч је о изложби чији је приређивач Библиотека града Београда, а која открива мало познате, директне везе између славних руских писаца и српског народа, њихово залагање за српска питања, за руске добровољце у српско-турском рату.

Булатовићева је рекла новинарима да је идеја била да се прикаже како су Срби са простора бивше Југославије доживљавали двојицу писаца кроз критику, преводилачке радове, издаваштво, филмове, драмску умјетност.

“Ову изложбу смо 2011. године урадили за Дане српске културе у Москви и Санкт Петербургу, а приказана је широм Србије и у Бањалуци”, истакла је Булатовићева.

Директор Народне библиотеке у Требињу Милосава Супић Вуковић рекла је новинарима да је ова изложба најбољи увод у сарадњу ове двије културне установе.

“Требињци његују сјећање на великане руске књижевности и то је препознала Библиотека града Београда и изразили су жељу да изложба буде отворена у нашем граду. Ово је и најбољи начин да наша установа ода почаст овим великанима. Требињска публика моћи ће да погледа изложбу у наредних 15 дана”, навела је Вуковићева.

Отварајући изложбу, начелник градског Ођељења за културу, породицу, омладину, спорт и образовање Слађана Скочајић истакла да је ово још једно вече да град Требиње отвара врата култури и да је посебно вече за старе суграђане, који знају зашто Срби стално чекају Русе.

“Очекујем да што више Требињаца дође и види документе који потврђују да није мит руско-српски однос – то је чињеница која постоји и која ће постојати. Просто, словенски народи треба да брину једни о другима”, навела је Скочајићева.

Посјетиоци су могли да погледају и Толстојеву плакету почасног члана Српске академије наука и уметности, те изабрану приватну преписку са знаменитим Србима.

Срна /Радио Требиње