Народна библиотека Требиње организује књижевно вече академика Горана Петровића из Београда

Дружење са Петровићем је у недјељу, 27. јуна у 19 часова у башти библиотеке.

Горан Петровић (Краљево, 1. јул 1961) један је од најзначајнијих и најчитанијих српских писаца млађе генерације, редовни члан Српске академије наука и уметности.

Објавио је: књигу кратке прозе Савети за лакши живот, роман Атлас описан небом , збирку приповиједака Острво и околне приче, роман Опсада цркве Светог Спаса, роман Ситничарница „Код срећне руке“ , збирку приповиједака Ближњи, збирку изабране кратке прозе Све што знам о времену, драму Скела, збирку приповиједака Разлике и кино-новелу Испод таванице која се љуспа.

Књиге су му штампане у преко четрдесет издања. Петровићеви романи су објављивани у преводу на руски, француски, италијански, шпански језик, пољски, бугарски, македонски, енглески, мађарски, чешки, словачки, белоруски, грчки, холандски језик.

Према роману Опсада цркве Светог Спаса, а у драматизацији и режији Кокана Младеновића, у Народном позоришту у Сомбору постављена је истоимена представа.

Награде:
Горан Петровић је добитник књижевне стипендије Фонда Борислава Пекића, Просветине награде, награде Меша Селимовић, Рачанске повеље, Златног бестселера, Виталове награде, награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, НИН-ове награде за 2001. годину, Октобарске награде града Краљева и награде Борисав Станковић. Добитник је и Андрићеве награде за 2006. годину. Награду Лаза Костић добио је 2011. године за роман Испод таванице која се љуспа.


Горан Петровић 2019. године добија награду за животно дјело Велику награду Иво Андрић.