САНУ: Година академика ЈОВАНА ДУЧИЋА

Српска академија наука и уметности /САНУ/ 2021. обиљежава као годину академика Јована Дучића, једног од најпознатијих српских пјесника и књижевника, правника и дипломате.

Својом поезијом, есејима и путописима, Дучић се сврстао у сам врх српске књижевности и један је од највећих лиричара и најважнијих пјесника српског модернизма, саопштено је на сајту САНУ.

Непрекидно је усавршавао свој умјетнички израз, покренуо је више књижевних часописа, а бавио се и књижевном критиком.

Дучић је био и истакнути дипломата и први амбасадор у историји југословенске дипломатије, при чему га је дипломатска каријера водила у девет држава, а његово посљедње постављење било је у Мадриду, одакле 1941. године одлази у САД.

Наредне двије године водио је организацију српске дијаспоре „Српска народна одбрана“.

Осим књижевних и дипломатских домета, Дучић је много учинио за државу и као задужбинар.

Рођен је у мјесту Хрупјела код Требиња 1874. године, завршио је Учитељску школу у Сомбору и студије права на Филозофско-социолошком факултету у Женеви.

Преминуо је 7. априла 1943. године у Герију, малом граду у Индијани, а његови земни остаци су, по жељи пјесника, премјештени 2000. године у Требиње.

САНУ је прошлу годину посветила академику Владану Ђорђевићу, када је организовала више програма посвећених том првом школованом српском хирургу, књижевнику и политичару.