Преко суперхероја до лакшег разумијевања природних наука

Друштво за промоцију природних наука „Наука и свијет“ Сарајево,  данас је у Народној библиотеци Требиње одржало научно-популарно предавање за ученике средњих школа.

Предавање  се одржава као дио програма “Дијалог за будућност“ који проводе УНЕСКО БиХ, УНИЦЕФ БиХ и УНДП БиХ.

Јелена Kалинић, испред овог друштва каже да предавања могу слушати сви узрасти али да су циљана група средњошколци.

„Предавања која је осмислило ово удружење почивају управо на претпоставци да ће кроз инспиративан садржај ученици лакше стећи знања из природних наука.  Jа сам велики фан Марвелових филмова о супер херојима, конкретно највише мислим на „Тора“ и „Ајронмена“. Гледајући их, примјетила сам да се у њима користе заиста прави термини из науке“, каже Калинић и подсјећа да у  прва два филма о Тору сарадник на писању сценарија био и амерички теоретски физичар Шон Керол, чија је експертиза кориштена у осмишљавању појединих мотива.

„И када имате такве концепте и такве људе, једноставно вас вуче да то испричате младима и да им објасните да другим очима почну гледати те филмове“, појашњава она  и наводи да се у нашим уџбеницима нигдје не помиње шта се то догађа на ЦЕРН-у, зашто је важан.

„А важан је, не само због Хигсовог бозона већ и због тога што је на њему измишљен www без кога нема ни интернета ни друштвених мрежа. Затим, ту су и генске терапије са методом ЦРИСПР-Цас9, епигенетика, која би могла бити механизам како је настао Капетан  Америка, а ту су и ДНK отисци у Осборне корпорацији, на стакленим зидовима кјубикула у којима раде запосленици те компаније. Ми смо друштво које се заснива на науци и технологији а још увијек нисмо на нивоу те писмености да схватамо како те ствари које нам значе у свакодневном животу заправо функционишу. А то је бит демократије која је заснована на науци и технологији“, каже она и наводи да се предавања одржавају у виду разговора  са ученицима.

Пројекат  се поред Требиња проводи и у Сарајеву,  Мостару, Тузли, Бијељини, Брчком, Травнику, Новом Травнику, Kрешеву, Kисељаку, Бугојну, Витезу, Бусовачи, Бањој Луци, Добоју, Усори, Добој-Истоку и Тешњу.