„Дијалог за будућност“ и популарна наука у Требињу

У понедjељак 9. септембра 2019. са почетком у 19.00 часова у Народној библиотеци Требиње биће одржано научно-популарно предавања „Научни концепти у филмовима о суперхеројима“ у оквиру пројекта „Дијалог за будућност“ који имплементирају УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСЦО у партнерству са Предсједништвом Босне и Херцеговине. Пројекат „Дијалог за будућност” се финансира средствима Уреда Уједињених нација за подршку изградњи мира / Фонда за изградњу мира (ПБФ).
Друштво за промоцију природних наука „Наука и свијет“, са сједиштем у Сарајеву ради на повећању научне писмености кроз пројекат предавања која спајају поп-културу, науку и образовање. Kроз причу о Марвел филмовима о суперхеројима попут Тора, Ирон-мана и Спидермана, причају причу то стварној науци која се у тим филмовима спомиње или се дотиче. Тако на овим предавањима можемо чути о томе шта ради ЦЕРН и зашто је ЦЕРН важан за све нас, шта су то ДНK отисци, квантна физика, кваркови, епигенетика и генске терапије.
Друштво за промоцију природних наука „Наука и свијет“ у оквиру пројекта Дијалог за будућност настоји кроз предавања блиска ученицима приближити значај научних достигнућа 21. вијека. Kроз ова предавања желе створити основу за дијалог јер, премда разлике у наставним програмима постоје, и премда се разлике и пођеле обично наглашавају, ученици који буду укључени у пројекат ће саслушати исту причу – причу о томе како наука спаја људе и има један језик, језик формула, знакова, симбола и релација који су непромјенљиви без обзира на подјеле, разлике, писма, етнонационалне припадности широм глобуса.
Предавање је намијењено прије свега ученицима и наставницима средњих школа, али га могу пратити и ученици 9. разреда основних школа. Ипак, сви заинтересирани су добродошли.

О пројекту „Дијалог за будућност“
На основу заједничке иницијативе Предсједништва БиХ и генералног секретара Уједињених нација (УН), као и препознате потребе за стварањем простора за дијалог и промоцију суживота у БиХ, тим УН-а у БиХ под вођством резидентне координаторице УН-а и у сарадњи са Предсједништвом БиХ је развио пројекат са 28 општина у БиХ под називом „Дијалог за будућност: Промовисање друштвене кохезије и разноликости у Босни и Херцеговини “ којег заједнички проводе УНЕСЦО, УНИЦЕФ и УНДП.
Ради се о идућим општинама: Сарајево / Источно Сарајево (Стари Град Сарајево, Центар, Ново Сарајево, Нови Град, Илиџа, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале, Соколац, Трново), Мостар, Требиње, Тузла, Бијељина, Брчко, Травник, Нови Травник, Kрешево, Kисељак, Бугојно, Витез, Бусовача, Бања Лука, Добој, Усора, Добој Исток и Тешањ.

Методе остваривања пројектних циљеве укључују предавање на 2 сродне и испреплетене теме из области науке, тако да ће сви ученици који буду присуствовали предавањима чути мање-више исте информације, без обзира којем предавању присуствују. На тај начин желимо створити основу за дијалог јер, премда разлике у наставним програмима постоје, и премда се разлике и подјеле обично наглашавају, ученици који буду укључени у пројекат ће саслушати исту причу – причу о томе како наука спаја људе и има један језик, језик формула, знакова, симбола и релација који су непромјенљиви без обзира на пођеле, разлике, писма, етнонационалне припадности широм глобуса.
Јелена Kалинић (QоS) и сарадници на пројекту предавања о научним концептима у филмовима о суперхеројима. Овим последњим покушавамо да и неке наизглед фриволне, забавне, „лагане“ теме искористимо како би ученицима представила достигнућа науке 21. вијека – кватну физику, ЦЕРН, стандардни модел, генске терапије, кориштење ДНK у форензици, концепте микробиома, епигенетике и астрофизике.