У ПРЕПУНОЈ НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ представљена књига о Србима римокатолицима у Дубровнику

Вечерас је у Народној библиотеци приређена промоција књига „Госпар Мато Грацић“, аутора историчара Предрага Савића и Саше Недељковића и репринт издања „Пуцањ у празно“ Џаспара Рутама.

Савић је рекао да је књига „Госпар Мато Грацић“ њихов истраживачки рад, који је, заправо, одговор свима онима који покушавају да оспоре или минимизирају постојање Срба римокатолика на подручју Дубровника.

Он је истакао да су Срби одувијек живјели у Дубровнику, као и његовом залеђу, док представљена књига прати судбину доктора Мата Грацића, који је био изузетан стваралац на пољу правне науке, велепосједник, те оснивач термотерапије-савременог бањског туризма.

“Био је власник девет стамбених зграда у Дубровнику, те више зграда у Београду, гђе је био власник и електроиндустрије ‘Сигнал’ у том граду, од које је настала савремена српска електроиндустрија”, казао је Савић.

Био је и један од оснивача дубровачког трамваја, те власник Дубровачко-српске штампарије, те издавач часописа “Срђ” и “Дубровник”.

Према Савићем ријечима, Грацић је био и један од највећих спонзора организација Срба римокатолика, али и оснивач друштва “Душан силни” и старјешина “Српског сокола” у Дубровнику.

“Иако је оставио велики траг, све оно што је радио и стварао покушано је да буде систематски избрисано и уништено послије Другог свјетског рата. У тренутку када је рехабилитован, о њему се ништа није знало”, појаснио је Савић.

Грацић је рођен 1865. године, а преминуо је 1944. године.

Професор др Милорад Вукановић рекао је да Срба римокатолика у Дубровнику има и данас, а да је 1911. године од 36 дубровачких “вјећника” било 15 Срба, од којих 12 Срба римокатолика и три Србина православне вјероисповијести.

“Ово говори да је Срба у Дубровнику у том времену било око 42 одсто. Архивска грађа каже и да Срби православци не би могли пуно да учине да није било Срба римокатолика, који су имали своје листове, штампарију, банку, удружења, музику, односно све оно што је било потребно за културни и цивилизацијски живот једног народа”, навео је Вукановић.

Неспорно је, казао је Вукановић, да су ти Срби били римокатолици, али је, нагласио је, исто тако неспорно да су се они на националном пољу изјашњавали као Срби.

Вукановић је истакао да постоје крива и наопака тумачења да је циљ Срба римокатолика био да Дубровник припоје Србији, што је апсолутно нетачно.

“Исто као што нису радили на припајању Хрватској. Дубровачка република је имала свог конзула у Београду 1264. године, а њихов први конзул у Загребу је постављен 1765. године”, појаснио је Вукановић.

Срби римокатолици били су за дубровачку самосталност, а касније су као основни циљ истакли уједињење свих јужних Словена, односно, како су то истицали – уједињење са Загребом и Београдом.

Међу Србима римокатолицима Вукановић је издвојио Меда Пуцића, Мелка Чингрију, Матију Бана, Антуна Фабриса.

Током промоције, публика је имала и прилику да погледа оригиналне примјерке књиге “Дубровник-једна историјска шетња” из 1907. године и часописа “Словинац” из 1879. године који су дио приватне колекције Требињца Милана Путице.

Организатори вечерашње промоције били су Народна библиотека Требиње и Удружење југословенске војске у отаџбини и невиних жртава Другог свјетског рата, њихових потомака и поштовалаца.