У Народној библиотеци Требиње промовисана монографија о Милени Дравић

Монографија „Милена Дравић или кључ снова“ аутора Аните Панић из Београда промовисана је вечерас у Народној библиотеци Требиње.

Требињци су са пажњом пратили промоцију монографије која садржи занимљив документарни материјал, плакате, насловне стране страних часописа, као и многобројне фотографије из богате каријере Дравићеве.

Није било лако прикупити све ово, каже Панићева.

„Kњига има седам поглавља, прво поглавље се тиче њене богате филмске каријере – Милена је снимила 170 филмова. Она је једина глумица са наших простора која је добила награду у Kану за филм `Посебан третман` 1980. године“, рекла је ауторка монографије.

Други сегмент књиге посвећен је позоришној каријери Дравићеве и велики број српских глумаца у овој књизи говори о диви српског глумишта, која је имала богату телевизијску каријеру, а први филм је снимила баш у Требињу.

“Не смијемо заборавити да је она почела 1959. године у филму Франтишека Чапа `Врата остају отворена` и управо у овом дивном граду је тај филм започео снимање. Она је дошла са мамом јер је била малољетна и на снимању филма је напунила 18 година и ова година је значајан јубилеј, 60 година од прве улоге Милене Дравић”, истакла је Панићева.

Милени Дравић је 2014. године у Требињу свечано додијељен “Златни платан”, награда за изузетан допринос евро-медитеранској кинематографији.

Током промоције приказан је и видео-материјал који је снимљен приликом посјета славне глумице Требињу.