Удружење Требињаца у Београду поклонило репринт књиге о Луки Вукаловићу Народној библиотеци

Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београду урадило је репринт књиге Владимира Ћоровића „Лука Вукаловић и херцеговачки устанци 1852-1862“, коју од данас сви заинтересовани читаоци могу да изнајме у Народној библиотеци.

Примјерке репринта нашој библиотеци поклонио секретар удружења Миливоје Мишо Рупић, који је истакао да је књига штампана 1923. године, док су у репринту додати говори владике Григорија, књижевника Милована Витезовића и путопис Александра Влатковића који је у Одеси пронашао гроб Луке Вукаловића, те неколико фотографија.

„Ово није први пут да Удружење Требињаца у Београду поклања књиге које је штампало требињској Народној библиотеци, Гимназији, као и другим библиотекама широм Републике Српске и Републике Србије“, истакао је Рупић.

Директор Народне библиотеке Милосава Супић Вуковић изразила је захвалност Рупићу, наводећи да ће нови наслови додатно обогатити фонд књига и омогућити читаоцима да детаљније упознају лик и дјело великог војсковође Луке Вукаловића, али и устаника из српско-турског рата.

Она је подсјетила да је удружење раније Народној библиотеци поклонило књиге „Дипломатски списи Јована Дучића“ и „Анексија Босне и Херцеговине и српско питање из 1908. године“, коју је Јован Дучић написао у Риму 1908. године.

Репринт „Лука Вукаловић и херцеговачки устанци 1852-1862. године“ поклоњено је и библиотеци Гимназије „Јован Дучић“ и одбору Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ у Требињу.