Горан Kомар промовисао двије књиге

У Народној библиотеци у Требињу одржана је промоција књига “Пропаст брода капетана Ђермана” и “Отац Инокентије (Дабовић) архимандрит савински”, аутора доктора Горана Kомара из Херцег-Новог.

Ове двије књиге међусобно се повезују тако да је ово била прилика да се требињска публика упозна са ова два дjела.

Још од 1852. године, када је објављена прва вијест о догађају који се догодио у водама Мељина о пропасти брода млетачког капетана Ђермана коју су објавили Герасим и Божидар Петрановић у “Србско-далматинском магазину”, та се вијест провлачила кроз публистику и научну културу током 150 година.

Kомар је рекао да је Герасима Петрановић, описујући историју манастира Савина, написао да је ова светиња спасена од капетана Антона Ђермана који је хтио да је разруши искључиво свесрдним молитвама братства пред иконом Пресвете Богородице заштитнице Савине и Херцег-Новог.

Он је рекао да је, како је вријеме одмицало и историја као наука се развијала, ово предање обиљежено као мит и легенда.

“Главни циљ ове књиге од 70-ак страна је да предање светог братства манастира Савина није грађено на пукој конструкцији како је савремена историјска наука жељела да представи. Ми показујемо непобитне архивске доказе о томе да се описани догађај догодио”, каже Kомар.

До ових сазнања Kомар је дошао приликом посљедњих истраживања у градском архиву у Херцег-Новом, гдje је прегледао предмет који у себи садржи опис несреће капетана Ђермана.

Превођени су сви листови тог млетачког судског предмета, а на почетку пише да се брод налазио у водама Мељина испод манастира Савина у пламену.

Према овом предмету који садржи изјаве преживјелих морнара, дате под заклетвом државној комисији, побијена је теза о легендарности уништења брода капетана Ђелмана.

А са овим догађајем уско је повезан архимандрит савински Инокентије, о коме је Kомар, такође, написао књигу.

“Савинско предање, које биљеже историчари Новог и Боке, казује да је управо отац Инокентије сабрао братство и народ у једној ноћној молитви пред иконом Пресвете Богородице Савинске – а да је након тога гром ударио у брод прчањског капетана Антона Ђермана, који је у водама Мељина, под манастиром Савином – и потонуо“, каже Kомар.

У музичком дијелу програма учествовала је Ања Дучић.

Промоцију су организовали Народна библиоптека Требиње и Српско удружење “Ћирилица” из Требиња.

Рејтинг.инфо/Срна