„Bookcrossing“ и у Требињу – Народна библиотека се прикључила глобалној акцији

Требињска Народна библиотека је међу првим установама овог типа у Републици Српској која се прикључила глобалној акцији бесплатне размјене књига на више јавних мјеста у граду која припадају „Bookcrossing“ зони.

На овај начин, књигу коју неки читалац узме из „Bookcrossing“ зоне може, али не мора, да је врати на исто мјесто.

„На неколико локација у граду смо оставили поједине популарне наслове. Тренутно се књиге налазе у кафеу ‘Поета’. И када неки посјетилац отвори књигу, дочекаће га порука. А кад прочита књигу, његово је да одлучи гдје ће да је врати – да ли тамо гдје је нашао или на неко друго јавно мјесто“, појашњавају у Народној библиотеци.

У овој установи кажу да је ово нешто ново и занимљиво у граду, што ће, како се надају, додатно популаризовати читање.

„Ово је прослава књижевности и мјесто гдје књиге добијају живот. То је чин даривања књиге. Kако се књига преноси са читаоца на читаоца“, истакли су у Народној библиотеци.

Особе које желе учествовати могу направити профил на страници bookcrossing.com, затим регистровати наслов књиге коју дарују.

Регистрацијом се добија јединствени број „Bookcrossing ID“ помоћу кога се може пратити кретање књиге.

„Kњига се обиљежи бројем и адресом интернет странице и остави на јавном мјесту (бископ, музеј, библиотека, омиљени кафић). Читаоци који је пронађу могу отићи на интернет страницу и забиљежити своју локацију по њеном јединственом броју. Тако се формира дневник који говори куда је књига путовала и ко је читао“, појашњавају у Народној библиотеци.