Награђени најбољи радови са конкурса поводом стогодишњице ослобођења Требиња

Матурант требињске гимназије Бојан Пикић написао је најбољи рад на конкурсу поводом стогодишњице ослобођења Требиња, који је за ученике средњих школа са подручја нашег града расписала Народна библиотека Требиње.

Друго мјесто освојио је рад Душке Киса, а треће Милене Шекарић.

Најбоља три рада награђена су са 200, 150, односно 100 КМ.

На тему „Памтимо прошлост да бисмо градили будућност“ првонаграђени Бојан одговорио је пјесмом којом је, како каже, желио да сачува успомену на претке, који су данашњим генерацијама омогућили ово што имају – лагодан живот у слободном граду.

„Надам се да смо сви ми данас као народ довољно свјесни колико је ослобођење добра нама донијело, а питање је колико смо“, каже Бојан.

Проглашење добитника и уручење новчаних награда одржано је вечерас у просторијама Народне библиотека, уз пригодан програм који су припремили требињски школарци.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак истакао је да му је драго што се и Народна библиотека придружила обиљежавању важне годишњице, спомена на догађај када су „послије  више од 400 година људи на овом простору, силом свог оружја и уз огромне жртве, освојили право да формирају своју државу“.

Посебно је важно да се млади људи укључују у обиљежавање тако важних догађаја. Неки историјски процеси који су почели крајем 19. вијека, а достегли свој врхунац почетком 20. вијека, управо у вријеме Првог свјетског рата – и дан данас трају и управо та сазнања њима који ће сутра обављати важне функције може да помогну – да доносе боље одлуке, да сачувају оно што је до сада стечено или исправе грешке које су њихови преци направили“, казао је Бањак.

Извор: Радио Требиње / Р.С.