У Народној библиотеци одржано књижевно вече Велибора Шиповца

У Народној библиотеци у Требињу одржано је књижевно вече Велибора Шиповца на коме је представљена збирка прича „Трагови“ и збирка пјесама „Између камена и земље“.

Свачији живот оставља трагове за будућност, али сви ми имамо и трагове из прошлости који су нам звијезда водиља за оне којима ходимо како би их остављали за будућност. Тако је и књига Велибора Шиповца настала по неким траговима из прошлости да би он ходао, корачао кроз живот и остављао их за будућност.

Приче су настале инспирацијом аутора оним што је вјечита мисао и тежња свих писаца да на неки начин преточи кроз ријечи размишљања о животу, смрти и о Богу. У свих 12 прича проналази се порука или поука о овим стварима.

„Најзначајније је да сам у овим причама издвојио појам сна кроз приче јер је то појава која нам даје могућност за поруке на те трагове из прошлости и за будућност. Сан је најпогодније вријеме када долази до порука које доживљава човјек из прошлости и за будућност из неких имагинарних свијетова“, рекао је Шиповац.


Први дио књиге састоји се од прича које су истргнуте из живота писца, али у свакој од ових прича читалац може пронаћи себе кроз неку поруку, а други дио прича везан је за поднебље у коме живимо, за Херцеговину.

Књига завршава причом „Арханђел“ у којој се појављује Арханђел Михајло са својом небеском војском гдје се смјењују слике као на филмском платну брзином муње.

Књига остаје отворена на једној страници гдје се на неки начин презентује како је од почетка била ријеч када је све настало.

„И свршетак свега ће бити ријеч јер је она алфа и омега и потребно је да остане у будућности јер ће свака записана ријеч живјети“, истакао је Шиповац.

ИЗ ЗАДЊЕ ПРИЧЕ „АРХАНЂЕЛ“

„Писац упитно погледа арханђела, упијајући ријечи како би могао да схвати суштину казивања. Вјеруј увијек у себе и проноси ријеч, јер она ће да живи. Настави да вјерујеш јер вјера и љубав ће побиједити све, заувијек. И засијаће онда када буде требало и када дође вријеме“.

У вечери поезије представљена је књига „Између камена и неба“ у којој се налазе 64 пјесме које су изабране из пјесниковог цјелокупног опуса од дјетињства до данашњих дана.

Пјесме су разврстане у три цјелине: религиозне, филозофско мисаоне и љубавне. Сам назив збирке пјесама „Између камена и неба“ је симболичан јер су настале на тлу Херцеговине гдје су камен и небо обиљежје ове земље.

Књижевно вече уљепшао је гуслар Владан Перовић који је извео пјесму „Чудесна ноћ изнад Херцеговине“, која се налази у збирци пјесама „Између камена и сна“ која је писана у десетерцу и вечерас је премијерно изведена.

О пјесмама је говорио Новица Телебак, о књизи Никола Баћевић, свештеник Момир Пејчић је причао о религиозном аспекту збирке прича „Трагови“, а одломке из књиге и пјесме читала је Нелица Бошковић.

Књижевно вече организовала је Народна библиотека и Књижевна заједница „Јован Дучић“.