ХЕРЦЕГОВАЧКИ МАРКО МИЉАНОВ – Приређено књижевно вече др Драгана Ковача

У Народној библиотеци у Требињу синоћ је приређено књижевно вече нашег Требињца – др Драгана Ковача, на којој је представљено пет његових дјела прозе.

О Ковачевом литерарном стваралаштву говорио је књижевник Шћепан Алексић, који је том приликом истакао да је веома ријетко да један писац почне да ствара књижевна дјела у шестој деценији живота, а, с друге стране, за три године године напише пет прозних књига.

„То је особина талентованих и вриједних писаца, који пишу лако, разумљиво, брзо и савремено. Херцеговина је у доктору Ковачу добила свог Марка Миљанова“, казао је Алексић.

Он је додао да Ковач креира квалитетан и занимљив заплет, што код читаоца изнова подстиче жељу да чита даље.

Алексић је казао да Ковач за главне личности узима ликове из стварног живота, користећи истину коју дорађује и прерађује, те описујући догађаје из тешких и злосрећних времена – из периода крваве српске историје.

Ковач је почео да пише желећи да забиљежи породичну трагедију у протеклом рату, сматрајући да ће то бити његово прво и посљедње дјело.

Међутим, кроз неколико година настало је чак пет прозних књига.

Угледни љекар ургетне медицине, уједно и књижевник, Ковач каже да нема неке посебне повезаности са ове двије области.

„До два сата медицина, послије два сада књижевност“, каже др Ковач.

Ковач је објавио романе „Дневник несна“ и „Писмо папи“, те збирке приповиједака „Изложба клиничких слика“, „Епитаф“ и „Непотписане приче“

Посјетиоци су имали прилику да чују и аудио интерпретације Ковачеве пјесме „Ручни сат“ и мини-драме „Галериста“, те одломке из романа „Писмо папи“, које је казивао новинар Ратомир Мијановић.

Промоцију су организовали Народна библиотека Требиње и СПКД „Просвјета“, одбори у Требињу и Билећи.

Требињеливе